Od požáru Libušína uplynul rok. S obnovou by se mohlo začít příští jaro

Přesně před rokem pohltily plameny národní památku Libušín na Pustevnách. Historický unikát architekta Dušana Jurkoviče téměř celý shořel kvůli závadě komína. Valašské muzeum v přírodě teď připravuje vědeckou rekonstrukci dřevěné stavby do podoby z počátku minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohořelé torzo Libušína chrání železná střecha

Ohořelé torzo Libušína chrání železná střecha | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Furt se z toho klepu. Kdykoliv tady jsem, tak jsou to nervy a furt mám takový divný pocit,“ říká u torza roubené budovy její někdejší nájemce Vít Pavel.

Ztráta Libušína má pro něj ale hlavně ekonomické dopady. „Máme tady ještě takovou malou kolibu, a kdybychom ji neměli, tak jsme dneska na pracáku,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rokem shořela na Pustevnách národní památka Libušín. Jak vypadá situace na místě dnes, zjišťoval Roman Verner

Ohořelé torzo zatím chrání před horským počasím ocelová střecha. Letošní přívaly sněhu podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše přežila bez úhony.

„Je vidět, že je to skutečně bytelná konstrukce, takže svrchu to torzo kryje dobře. Uvnitř je to tak, že je všechno vyčištěné, vynesené, něco máme v depozitáři. Konstrukce je zajištěná, aby ji ani vítr neohrozil,“ popisuje Jindřich Ondruš současný stav.

Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš | Foto: Roman Verner

Mezitím už správce vybral dodavatele projektové dokumentace. „Získali jsme firmu Masák a partner z Prahy. Cena, kterou jsme vysoutěžili, je velmi přijatelná - 3 miliony 567 tisíc. Chceme se pohybovat v referenčním roce 1925, čili vnější podoba Libušína by měla odpovídat. Teď jde o to, jaký sezvolí postup pro vlastní opravu, protože v předprojektové dokumentaci je snaha o to, aby maximum hmoty, která tady je, zůstala zachovaná,“ vysvětluje ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obnova Libušína by mohla stát 70 milionů korun. Hotová by podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše měla být v roce 2017

Do konce letošního roku podle něj budou trvat přípravy stavby, s vlastní obnovou by se pak při hladkém výběru dodavatele mohlo začít příští jaro.

Podle odhadů by rekonstrukce mohla stát zhruba 70 milionů korun, hotová by podle ředitele Valašského muzea v přírodě měla být v roce 2017.

„Podle smlouvy, kterou máme s dodavatelem projektové dokumentace, má na celý proces devět měsíců, tedy zhruba do konce října, ale budeme se snažit ten proces urychlit. Na vlastní soutěž musíme počítat zhruba pět měsíců a dostaneme se do začátku stavební sezony 2016. Předpokládáme, že vlastní stavba by mohla trvat rok a půl až dva. Gró by se mohlo udělat v roce 2016 a dokončit v roce 2017,“ popisuje plán obnovy Ondruš.

Historický unikát architekta Dušana Jurkoviče by pak mohl dál fungovat jako restaurace.

„Když si uvědomíme, že Libušín celou svoji historii sloužil jako restaurace, sloužil tedy tomu účelu, ke kterému byl postavený, tak my ho samozřejmě chceme obnovit tak, aby zase mohl sloužit tomuto účelu,“ upřesnil Ondruš.

Lidé mohou na obnovu unikátní chaty i nadále přispívat ve sbírce, kterou organizují Český rozhlas a Valašské muzeum. Aktuálně je na kontě Libušín okolo osmi milionů korun.

„Chtěl bych velmi poděkovat všem dárcům, kteří projevili svůj zájem a ochotu pomoci dobré věci,“ uzavírá Jindřich Ondruš.

Libušín - Pustevny | Foto: Český rozhlas

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme