Odbory a vedení opavské nemocnice pokročily v jednání, lidé se ale dál bojí o práci

V opavské nemocnici stále panuje napětí. Tíživá situace vyvrcholila, když z provedeného auditu vyšlo najevo, že je potřeba propustit okolo šedesáti z přibližně 1400 zaměstnanců. Zhruba před měsícem proto začaly vyjednávat odbory s managementem a pomalu nacházejí společnou řeč. I přesto mají zdravotníci velký strach o místo a zmiňují i další problémy na pracovišti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Tomáš Adamec

„Situace je pořád stejná, i když se snažíme o řešení s vedením nemocnice. Na některých lidech je to vidět, někteří to skrývají v sobě,“ říká Andrea Drexlerová je odborovou předsedkyní v opavské nemocnici.

Další dlouholetí pracovníci nemocnice na mikrofon mluvit odmítli. Ze strachu. I to dost vypovídá o atmosféře v nemocnici. „Lidé mají strach jako ve všech odvětvích o práci,“ potvrzuje Andrea Drexlerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V opavské nemocnici stále panuje napětí kolem plánovaného propuštění. Situaci sleduje Jana Jeckelová

„Náš výsledek je během tří let úbytek 21 zaměstnanců. Jsou to zaměstnanci, kteří už jsou třeba v důchodovém věku nebo mají smlouvy na dobu určitou, takže tam budou končit,“ zareagoval ředitel Slezské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec.

Zaměstnanci mluvili i o dalších konkrétních problémech. Vadí jim třeba nucené předčasné ukončování směny v případě úbytku pacientů a ušlá mzda.

„Probereme, jestli to tak chtějí, nebo chtějí přijít do práce, ale budou počítat s tím, že půjdou na oddělení, kde se budou starat o pacienty. Prostě že nebudou sedět nad prázdnou postelí,“ dodává k tomu ředitel.

Vedení teď mluví daleko častěji i s širším okruhem odborářů a společně postupně řeší problémy. Podle odborové předsedkyně Andrey Drexlerové to ale bude běh na dlouhou trať.

„Je to moc krátká doba na to, abychom mohli nějaké závěry učinit,“ podotýká Drexlerová.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme