Odvoz munice z Vrbětic začne nejdříve ve druhé polovině ledna. Nereálné, tvrdí Imex Group

Bezpečnostní rada státu rozhodla, že munice se ze skladů u Vrbětic na Zlínsku začne odvážet nejdříve ve druhé polovině ledna. Termín doporučila policie. Munice se tak bude stěhovat později, než se očekávalo. Podle právníka společnosti Imex Group, která má ve Vrběticích čtyři sklady, ale není reálný ani tento termín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyrotechnici znovu čistí areál muničního skladu ve Vrběticích

Pyrotechnici znovu čistí areál muničního skladu ve Vrběticích | Zdroj: ČTK

„Já bych trošku zmírnil očekávání na odvoz munice. Teď jsme jednali s policií a vypadá to tak, že odvoz munice ze skladů po pročištění cest a okolí těchto cest bude možný někdy nejdříve ve druhé polovině ledna,“ oznámil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Před odvozem musí munici nejprve důkladně prohlédnout policejní pyrotechnici. Část munice – asi 2800 tun – poputuje provizorně do skladu v Květné na Svitavsku, zbytek se odveze kupcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvoz munice z Vrbětic na Zlínsku začne nejdřív v druhé polovině ledna. Změní se nejspíš i legislativa

Do Květné to je z Vrbětic skoro 200 kilometrů. Ministr Chovanec uklidňuje hejtmany, starosty i veřejnost:

„Transport bude standardní podle podmínek, které jsou pro převoz tohoto typu materiálu nutné ze zákona,“ ujišťuje. Dohlížet budou policisté i hasiči.

Požadavky Pardubického kraje a obcí v okolí Květné Bezpečnostní rada státu akceptovala.

„Vedoucí skladník, který je přímo z Květné, požadoval přítomnost pyrotechniků a dalších specialistů, kteří zkontrolují veškeré navážené bedny munice. Stejně tak v nejbližší době vznikne jednotka požární ochrany v počtu dvou lidí a jedné cisterny,“ přiblížil hejtman Martin Netolický.

Nikdo s námi nejedná, tvrdí právník Imex Group

Radek Ondruš, právník společnosti Imex Group, ale termín pro odvoz munice z Vrbětic v druhé polovině ledna zpochybnil. Firma má v areálu pronajaté čtyři sklady. Ondruš tvrdí, že s nimi ještě nikdo nejednal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek Ondruš, právník společnosti Imex Group, která má ve Vrběticích čtyři sklady, termín odvozu munice zpochybnil. S firmou prý nikdo nejednal

„Nevím, o jaké munici pan ministr mluvil. Rozhodně nemluvil o munici firmy Imex Group, protože firmu dosud nikdo neoslovil. Společnost se od října snaží ze státu dostat termín, od kdy tuto munici může začít odvážet. Tento termín jsme do dneška nedostali,“ upozornil.

Dodal, že firma Imex Group se snažila telefonicky, e-mailem i písemně oslovit velitele zásahu, který může dát v rámci krizového řízení pokyn k odvozu munice, ale neúspěšně. Termín podle Ondruše navíc nelze stihnout i z technických důvodů.

Ostravská firma Imex Group má u Vrbětic na Zlínsku v pronájmu čtyři sklady munice. Při říjnovém výbuchu tam zemřeli dva její zaměstnanci. Další exploze byla slyšet na začátku prosince. Obě události vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení.

„Aby se munice mohla odvézt, musí policie vydat povolení, protože munice je z větší části prodána do ciziny, licenční správa musí vydat takzvané transferové licence. Pro všechna tato povolení je nutný takzvaný den D, tedy datum, kdy se to může začít odvážet. Toto datum nebylo stanoveno, tudíž není o co žádat. Povolovací proces tvrdá v řádu týdnů i měsíců,“ zdůraznil právník společnosti Imex Group.

Policie chce důslednější kontroly munice, nemá ale lidi

Okolí areálu muničních skladů ve Vrběticích a části Vlachovic na Zlínsku od pondělí čistí pyrotechnici. Prozkoumávají lesy i louky. Uplynula totiž devítidenní bezpečnostní lhůta, kdy se z areálu neozval žádný výbuch.

Bezpečnostní rada státu se dnes shodla také na nových legislativních opatřeních. Zpřísnit se má nakládání s vojenským materiálem a kontroly munice mají být důslednější.

Vojáci ve Vrběticích stráví Štědrý večer na stráži. Armáda pro ně připravila jídlo i stromek

Číst článek

V současné době má 3000 držitelů licencí na starosti jen 54 policistů.

„Stav je neudržitelný. Potřebujeme ho v první fázi navýšit alespoň o 50 policistů, ale ideál je, abychom ho navýšili zhruba o 150 lidí v průběhu asi tří let. Jsou to specialisté a pyrotechnici,“ vysvětlil ministr Chovanec.

„Nejsou pouze Brdy a Vrbětice, ale jsou i jiná místa, například na jižní Moravě, kde jsou oblasti kontaminované municí. A Česká republika téměř nemá pyrotechniky, aby ty věci řešili,“ dodal.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Pavla Firbacherová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme