OKD uzavřela kvůli listopadovému otřesu část Dolu Karviná, nařídil to báňský úřad

Těžební společnost OKD už neobnoví těžbu uhlí v části Dolu Karviná, kde v listopadu zemřeli tři horníci a dalších devět se zranilo. Tuto část firma už uzavřela, nařídil to báňský úřad. OKD však podle úřadu neštěstí nemohla zabránit. Kritické místo nyní zajistí speciální dveře odolné proti výbuchu a všechny dobývací stroje firma zakonzervuje. Současně s tím přijde celkem asi o milion tun uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

OKD podle závěrů vyšetřování za neštěstí nemohla a pro ochranu zaměstnanců udělala maximum.

„Firma používala jednu z nejúčinnějších metod trhací práce a k rozšiřování prorážky používala opět trhací práce, aby eliminovala, respektive vyloučila, přítomnost zaměstnanců v ohrožené oblasti,“ popisuje mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

Báňský úřad také upřesnil, že k nezvykle silnému důlnímu otřesu došlo v době, kdy horníci zesilovali v okolí dolu výztuže, které měly zvýšit bezpečnost těžby.

Společnost teď musí stavbu zajistit speciálními protivýbuchovými dveřmi a zakonzervovat stroje a zařízení. V zemi také bude muset nechat milion tun uhlí, kvůli tomu přijde zhruba o dvě miliardy korun.

„Připravovali jsme tam plochu k dobývání pro rok 2015. Měla to být stěna s objemem zhruba 300 až 400 tisíc tun. V současnosti víme, že už se tam nevrátíme s výjimkou zabezpečovacích prací. Budeme ty zásoby muset najít jinde,“ potvrzuje mluvčí OKD Marek Síbrt.

Martin Knitl, Tamara Šindlerová, Zuzana Petráňová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme