Olomoucké arcibiskupství se otevírá studentům, nabízí jim vstup zdarma i bádání v knihovně

Studenti Univerzity Palackého si můžou od května bezplatně prohlédnout reprezentativní prostory olomouckého arcibiskupského paláce a to včetně aktuálních výstav. Smlouva, kterou v pondělí obě strany podepsaly, zajišťuje také spolupráci arcibiskupské a univerzitní knihovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova olomouckého arcibiskupství

Budova olomouckého arcibiskupství | Foto: Radka Kvasničková

„S naším oborem to bohužel nesouvisí, tak to asi nevyužijeme,“ reagují studentky angličtiny Jana a Lenka na nabídku olomoucké arcibiskupské knihovny.

Méně ostýchavé jsou u možnosti bezplatných prohlídek reprezentativních prostor arcibiskupství. Ale až po zkouškovém období. „Moc volného času teď není. Jedině ze zájmu o prázdninách si prohlédnout arcibiskupství.“

Podle rektora Jaroslava Millera dává nová smlouva Univerzity Palackého s olomouckým arcibiskupstvím studentům samé výhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoučtí studenti budou mít vstup do arcibiskupství zdarma. Nová smlouva jim zaručí i přístup do církevní knihovny. Natáčela tam Blanka Mazalová

„Dává jim možnost zadarmo si prohlédnout komnaty paláce, kde se odehrávala historie. A více to otevírá katolickou církev veřejnosti. Měl jsem dlouhá léta pocit, že univerzitní studenti o arcibiskupství by toho možná měli vědět více, než vědí. A tuto dohodu považuji za průlom v tomto směru,“ shrnul.

Arcibiskup Jan Graubner zase vidí výhodu v tom, že se studentům rozšíří duchovní obzory. Uvědomí si, že bez olomouckého arcibiskupství by druhá nejstarší univerzita na území Čech a Moravy nevznikla.

„Univerzita je specializovaná na spoustu detailních oborů. Je dobře, aby tady zůstávaly i jakési pohledy, kde ti specializovaní odborníci jsou schopni se dívat s určitým nadhledem, v souvislostech, které se nabízí i třeba v potřebě vidět jakýsi duchovní rozměr,“ říká.

„Takže doufám, že to nebudou studovat jen humanitně zaměření lidé, ale myslím si, že i ti, kteří jsou vyloženě technicky zaměřeni. Je dobře, když budou mít také trochu otevřenější pohled, aby rostli jako osobnosti,“ dodává arcibiskup.

Olomoucký arcibiskupský palác se otevřel veřejnosti v roce 2012. Ročně sem zamíří zhruba 18 tisíc turistů.

Arcibiskupský palác v Olomouci | Foto: Zdeněk Sodoma

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme