Olomoucký kraj bojuje s nezaměstnaností, pomoc hledá také u ministerstva průmyslu

Obyvatelé Olomouckého kraje už několik let trápí třetí nejvyšší nezaměstnanost v České republice a jedny z nejnižších platů. Regionu by mohly pomoci investiční pobídky, dotace na nová pracovní místa a především větší propagace technických oborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V kraji je bez práce přes 38 tisíc lidí. Zatímco na Prostějovsku si se zánikem velkých firem poradili, Jesenicko se dlouhodobě drží na špičce žebříčků nezaměstnanosti.

Účinnější pomoc teď slíbila také vláda, konkrétně ministerstvo průmyslu. Podle náměstka Tomáše Novotného chce poskytnout více peněz z evropských fondů a na investiční pobídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucký kraj bojuje s nezaměstnaností. Pomoc hledá u CzechInvestu i ministerstva průmyslu. Podrobnosti zjišťovala Blanka Mazalová

„Ministerstvo průmyslu a obchodu disponuje v tomto období asi 82 miliardami korun a Olomoucký kraj získal v této oblasti necelých 7 miliard. Ale ještě je šance v tomto a příštím roce prostředky získat,“ konstatuje Novotný.

Slibné jsou také dotace na nová pracovní místa. Díky novele zákona by se měly dostat i do dalších regionů.

Nově by tak na ně mohli dosáhnout i investoři z jesenického, šumperského a přerovského okresu, vysvětluje pověřený generální ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.

„Do skupiny, kde by bylo možné poskytovat na přímá pracovní místa dotace, spadly tři z pěti okresů Olomouckého kraje,“ upřesňuje Votruba.

Důležité je ale i sledovat poptávku na trhu práce. Firmy mluví jasně, potřebujeme hlavně absolventy technických oborů a černých řemesel.

Olomoucký kraj proto už několik let láká k těmto oborům učňovskými stipendii, nově i stipendii pro techniky s maturitou. Podle šéfa školského odboru Miroslava Gajdůška strategie vychází.

„Velmi rychle se nám podařilo zastavit pokles zájmu o obory obráběčů, klempířů nebo strojních mechaniků. Dnes nám ředitelé hlásí, že se jim daří získat 15, 20 nebo 25 zájemců pro tyto obory, které jsou nesmírně potřebné na trhu práce,“ dodává Gajdůšek.

Blanka Mazalová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme