Omezení na D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem zmizí nejdřív za měsíc

Celkem pětkrát vjíždějí řidiči na D1 do několikakilometrových omezení, jenže dělníky vidí pouze ve čtyřech z nich. Mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou se na pravém pásu dálnice už od začátku srpna neděje vůbec nic. A ještě nejméně pět týdnů bude trvat, než se provoz vrátí do normálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Velké Bíteše začala další část modernizace dálnice D1

U Velké Bíteše začala další část modernizace dálnice D1 | Foto: Olga Štrejbarová

Ministerstvo dopravy 8. srpna kvůli klimatickým podmínkám odložilo bourání a pokládání nového povrchu na jaro.

Rozhodnutí stavební firmu zaskočilo. V místě už měla nachystané stroje, jenže prakticky den předtím se dozvěděla, že letos už je potřebovat nebude. A jak potvrzuje Jiří Kárník z firmy Colas, plány na rychlé odstranění uzavírky připravené nebyly.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jednom z modernizovaných úseků D1 stále trvá omezení, i když práce stojí. O problém se zajímala Eva Kézrová.

„Nebyly součástí kontraktu podepsaného s objednatelem, takže se musely vyprojektovat a odsouhlasit. Dostávali jsme různé podmínky, co všechno zprovoznit, a ty se zapracovávaly do toho kreslení, takže prací na tom bylo hodně,“ vysvětluje Kárník.

Odstranění uzavírky potrvá zhruba měsíc. Ministerstvo dopravy teď posuzuje harmonogram, a pokud se nestane něco nepředvídaného, vrátí příští čtvrtek silničáři auta do obou pásů dálnice, zároveň ale zavřou levé pruhy u středního dělícího pásu.

„Musí se zprovoznit nově budované meteostanice, SOS hlásky. To bohužel nejde z téhle strany dělat, kabely jsou za středovými svodidly a tam se momentálně jezdí,“ dodává zástupce stavební firmy.

O tom, kdo prodloužení modernizace zaplatí, se stále jedná. Zdá se ale, že tentokrát na tom bude tratit spíše stát, který nečekaně zastavil práce. Místo toho, aby Ředitelství silnic a dálnic vymáhalo po stavbařích pokutu za případné nedodržení termínu, bude muset zřejmě zaplatit náklady na zmíněné práce. Určitě přitom půjde o desítky milionů korun.

Eva Kézrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme