Omezte rychlost plavidel na Slapech a Orlíku, žádá iniciativa. Maximálně 25 km/h

Čluny a skútry na Slapech a Orlíku možná budou muset zpomalit. Omezení na obou nádržích chce iniciativa Vraťte nám bezpečí na Vltavu, která sdružuje mimo jiné starosty okolních obcí a ochránce přírody. Žádá změnu vyhlášky, která od loňského dubna povoluje jízdu neomezenou rychlostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní skútr

Vodní skútr | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Michael Pereckas

„Skútraři a člunaři si neuvědomují, že každá loď způsobí na břehu vlnobití. Nejenže to eroduje břehy, ale ani plavat, byť i blízko břehu, se dalo ve dne jen velmi těžce,“ popisuje paní Iva, která má chatu na Slapech.

Podpořila proto iniciativu Vraťe nám bezpečí na Vltavu. Její zakladatel Pavel Filka poslal na ministerstvo dopravy návrh na úpravu vyhlášky k motorové plavbě na Slapském a Orlickém jezeře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Omezte rychlost plavidel na Slapech a Orlíku, žádá iniciativa. Maximálně 25 km/h. Podrobnosti zjišťovala Věra Hájková

V návrhu je mimo jiné i to, že přes léto by byla maximální povolená rychlost 25 kilometrů v hodině.

„Za jediné rozumné a účinné řešení považujeme vyloučení veškerých vodních atrakcí na veřejně přístupných vodních plochách. To jsou ty nešťastné skútry a podobné záležitosti. Zajímavé je, že naši iniciativu dnes podporuje většina vlastníků plachetnic i značná část majitelů motorových člunů, protože se sami cítí být ohroženi,“ popsal Filka.

Na rychlou jízdu na vodě si často stěžují také obyvatelé z okolí přehrad. Desítky stížností přišli nezávislému starostovi Chotilska Jiřímu Šťástkovi.

Policie obvinila devatenáctiletého řidiče vodního skútru ze smrti mladé ženy na Orlíku

Číst článek

„Většina lidí, kteří se tady rekreují, jsou samozřejmě proti ježdění lodí takovou rychlostí. Je tady záměr vybudovat dráhy pro rychle jezdící skútry tak, aby (jezdci) mohli dělat v uzavřených drahách i figurální prvky. Tady u nás byly navrženy dvě dráhy pro tyto skútry, s tím ale zásadně nesouhlasíme,“ sdělil Šťástka.

Státní plavební správa bude se starosty z okolí přehrad jednat v listopadu. Zatím kvůli bezpečí plavců vyznačila na Slapech a Orlíku 16 koupališť.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme