Sledovali jsme ONLINE: V Královéhradeckém kraji se rýsuje koalice bez vítězného ANO. Na Ústecku hnutí jedná s KSČM

Volby do krajských zastupitelstev skončily. Naopak na úplném začátku jsou vyjednávání o koalicích v jednotlivých 13 krajích. Jako první se začala rýsovat koalice v Královéhradeckém kraji. Na společné vládě se tam předběžně domluvila pětice stran bez ANO. Vítěznému hnutí tak hrozí, že přestože volby v kraji vyhrálo, skončí v opozici. V Jihočeském a Olomouckém kraji se ohledně možné spolupráce ANO sešlo se sociálními demokraty. V Ústeckém kraji zase s KSČM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minsitr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Minsitr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

Vítězem krajských voleb 2016 se stalo hnutí ANO, které ovládlo devět krajů. ČSSD získala dva, jeden mají KDU-ČSL a Starostové pro Liberecký kraj.

První koalice se začala bezprostředně po volbách rýsovat v Královéhradeckém kraji. Volby tam vyhrálo hnutí ANO, které získalo v 45členném zastupitelstvu 13 křesel. Dohodu ale předběžně uzavřelo pět jiných stran. Koalici by tvořila ČSSD, ODS, Starostové a Východočeši, Koalice pro Královéhradecký kraj a také TOP 09.

V Olomouckém kraji se ANO dohodlo na spolupráci s ČSSD, v zastupitelstvu ale nemají potřebnou většinu. S nabídkou spolupráce přišli proto také za ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj, na vyjádření zatím čekají. ANO by mohlo mít v kraji hejtmana.

Zástupci hnutí se v Jihomoravském kraji setkali s reprezentanty KDU-ČSL, TOP 09, ODS i ČSSD, spolupracovat odmítli s jihomoravský hejtmanem a lídrem ČSSD Michalem Haškem. Jednání nadále pokračují.

Babišův triumf. ANO bere devět krajů, vyhrává i senátní volby

Číst článek

Ve středních Čechách by mohla vzniknout koalice ANO, STAN a TOP 09. Jejich zástupci se dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu.

Lidovci ve Zlínském kraji oslavovali v noci své vítězství a začali také jednat o koalici. Mluvili se zástupci ANO, ČSSD a STAN.

 

Volební účast o dosavadních voleb do krajských zastupitelstev | Foto: ČTK

Vítězové voleb do krajských zastupitelstev - historický přehled (2000 - 2016) | Foto: ČTK

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme