Opavští radní odvolali ředitele Slezského divadla, kvůli jeho sporům s herci

Opavští radní ustoupili tlaku herců a hudebníků Slezského divadla. Z funkce ředitele odvolali Karla Drgáče, a to kvůli jeho sporům s umělci. Prozatímním šéfem divadla bude dosavadní zástupce ředitele Martin Dobeš. Napětí v divadle trvalo už několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slezské divadlo v Opavě

Slezské divadlo v Opavě | Foto: F. Tichý

Odvolání ředitele Slezského divadla Karla Drgáče doporučili v pondělí zastupitelé Opavy. To bylo podle náměstka primátora Dalibora Halátka ze sdružení Změna pro Opavu rozhodující.

„Rada města neměla mnoho na výběr, byla spíše otázka, které datum zvolí,“ dodává Halátka.

Odpůrci odvolaného ředitele kritizovali jeho údajně až vulgární styl komunikace se zaměstnanci, údajné porušování platných předpisů a chaos v přípravě inscenací. Ze 170 pracovníků divadla podepsalo 130 z nich výzvu k jeho odvolání.

„Popírá veškeré předpisy, kolektivní smlouvu, vyjadřuje se nepěkně o zaměstnancích, až vulgárně. Je tady velký chaos a zmatek,“ vyjmenoval už dříve problémy Stanislav Beneš z divadelních odborů.

Karel Drgáč naopak tvrdí, že chtěl zvýšit úroveň městského divadla a odvolání ho zaskočilo: „Myslel jsem si, že magistrát bude vyžadovat něco, jako je dobrá služba, loajalita a tak dále. Trošičku mě to překvapilo.“

Slezské divadlo vedl Drgáč od července. Novým šéfem divadla se stane vítěz výběrového řízení. O podmínkách budou radní jednat na příštím zasedání, které je naplánováno na 2. prosince.

Martin Knitl, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme