Opozice se pokouší sesadit Krnáčovou, primátorka si křeslo nejspíš udrží

Necelý půlrok od svého zvolení čelí pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO první vážné hrozbě. Opozice se ji na dnešním mimořádném zastupitelstvu pokouší sesadit z čela vedení hlavního města. Důvodem je komunikace, kterou Krnáčová vedla s protistranou ve sporu o nájemné Škodova paláce. Opozice ale podle všeho dost hlasů k odvolání primátorky nenajde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

„Mnohokrát děkuji za vaše hlasy. Děkuji i těm z vás, kteří mne nevolili, a doufám, že budu mít šanci, abych vás přesvědčila, že chci pro město jen to nejlepší,“ prohlásila po svém zvolení Adriana Krnáčová.

Opozici na pražském magistrátu, respektive hlavně TOP 09 a ODS, o tom ale nepřesvědčila ani po šesti měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO čelí prvnímu vážnému pokusu o své sesazení. Reálnou šanci na úspěch ale její odstranění nemá

Z více méně běžné opoziční kritiky v otevřený pokus o primátorčino svržení pak přešla TOP 09 koncem března. Tehdy totiž vyšla najevo e-mailová komunikace, kterou primátorka vedla se zástupci společnosti Copa Retail.

S ní se přitom město soudí kvůli výši nájmu Škodova paláce. Společnost v e-mailech Krnáčové mimo jiné radí, kterou právní kancelář by si měla ve sporu najmout.

„Komunikovala a jednala s pronajímatelem Škodova paláce ohledně zastupování města v tomto sporu,“ popisuje šéf zastupitelů TOP 09 Václav Novotný a pokračuje:

„V této věci měla uzavřenou dohodu a nechala si doporučit advokátní kancelář, která má zastupovat město a kterou navrhla protistrana, a zároveň ještě postup placení nákladů za její zastupování. To je úplně absurdní.“

Primátorka navíc o své komunikaci s protistranou neřekla ani radě města, která o smlouvě s novou advokátní kanceláří Kocián Šolc Balaštík rozhodovala. Poté, co vše náhodou vyšlo najevo, rada smlouvu zrušila.

Komunisté primátorku podpoří

Krnáčová na svém postupu nic špatného nevidí a pokus opozice považuje za ránu pod pás.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokusu opozice odvolat pražskou primátorku Krnáčovou mluvil radní pro zdravotnictví a bydlení za hnutí Ano Radek Lacko

„Není absolutně žádný důvod, proč by mě měl někdo odvolat. Nikdo mě neovlivňoval. A že byla vybrána kancelář Kocián Šolc Balaštík, byla opravdu náhoda,“ hájí se primátorka.

„Nicméně si myslím, že toto je také příležitost, aby trojkoalice ukázala, jak je silná a že nebude podléhat takovýmto podlým pokusům,“ dodává Krnáčová.

Jenže výtky nemají jen hlavní nepřátelé současné vládnoucí koalice na magistrátu, tedy TOP 09 a ODS, ale i další dvě strany v opozici - komunisté a piráti.

„V souvislosti s projednáváním pronájmu Škodova paláce navrhneme, aby veškeré smlouvy, zakázky a podobné věci nad 50 milionů schvalovalo přímo zastupitelstvo,“ řekl šéf zastupitelů Pirátů Jakub Michálek.

Jednání pražského zastupitelstva | Foto: Filip Jandourek

Reálná šance, že by se primátorku podařilo skutečně svrhnout, ale podle všeho není. Koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice totiž primátorku s největší pravděpodobností podpoří, což by k jejímu udržení stačilo.

Piráti zatím nevědí, jak budou hlasovat. Hlasy komunistů v pražském zastupitelstvu primátorka získá.

„Pokus o sesazení paní primátorky prezentují ODS a TOP 09, které řadu problémů způsobily. Divím se, že zrovna ony mají tu drzost. Klub KSČM odvolání nepodpoří,“ slibuje jeho šéfka Marta Semelová.

„Naše současná koalice deklarovala jednotu. Myslím si, že tento pokus bude klasickým folklorem opozice, která na to má samozřejmě právo,“ říká radní pro zdravotnictví a bydlení za hnutí ANO Radek Lacko.

Praha tak zřejmě bude mít ve svém čele primátorku i po úterním jednání.

Škodův palác, Magistrát Hl. m. Prahy | Foto: Filip Jandourek

Simona Bartošová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme