Ostatky žen a dětí z masakru na Švédských šancí převezou do Přerova

Na hřbitově v Přerově v pátek uloží ostatky 120 žen a 75 dětí Karpatských Němců. V červnu 1945 je popravili slovenští vojáci u Švédských šancí nedaleko Přerova. Jejich spálené ostatky nedávno našli historici zakopané v bedně na olomouckém hřbitově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédské šance (Horní Moštěnice u Přerova)

Švédské šance (Horní Moštěnice u Přerova) | Foto: Česká televize

Ostatky budou uloženy do hřbitovní kaple. Na jaře je pak pohřbí u tamního památníku, kde odpočívají mužské oběti tohoto masakru. Po 71 letech se tak sejdou na jednom místě. Hlavní viník krveprolití Karel Pazúr strávil ve vězení čtyři roky.

Masakr na Švédských šancích proběhl v noci z 18. na 19. června 1945. Příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky (bývalí příslušníci 1. československého armádního sboru) vedení poručíkem Karolem Pazúrem a důstojníkem Bedřichem Smetanou zde zmasakrovali 265 obyvatel Dobšinej, Kežmarku, Gelnice, Mlynice a Janovej Lehoty pri Žiari nad Hronom. Povraždění byli hlavně Karpatští Němci a Maďaři, bylo však mezi nimi i několik Slováků. Naprostou většinu povražděných tvořily ženy a děti.

ČRo, Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme