Ostrahu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích nejspíš zajistí armáda

Vláda projedná nasazení armády i policie při zajišťování bezpečnosti po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Ministři vnitra Milan Chovanec z ČSSD a obrany Martin Stropnický z hnutí ANO by zároveň měli navrhnout konkrétní kroky, jak podobným neštěstím zabránit. Na vládu mají přijít i zástupci hasičů a báňského úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku, kde se řeší následky nedávného výbuchu muničního skladu, se setkali s ministrem obrany Martinem Stropnickým

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku, kde se řeší následky nedávného výbuchu muničního skladu, se setkali s ministrem obrany Martinem Stropnickým | Zdroj: ČTK

„Už v této situaci, aniž by k tomu musela vláda dát nějaký speciální pokyn, funguje asistence ministerstva obrany, respektive jeho složky vojenské policie. Abychom mohli masivněji nasadit vojáky, potřebujeme na to vládní rozhodnutí, to je jeden z důvodů, proč je téma zařazeno na pořad zasedání vlády,“ vysvětluje Stropnický.

Obyvatelé Vrbětic podle něj nejsou v bezprostředním ohrožení. Nalezenou munici už likvidují pyrotechnici. Zatím ovšem není možné stoprocentně zaručit, že nedojde k dalším menším výbuchům.

Ministerstvo obrany navíc tlačí na firmy, které sklady využívají, aby zbylou munici odvezly. K tomu ale budou podle všeho potřebovat právě pomoc armády. Vojáci si už prověřili kapacity svých skladů.

Kontroly největších skladů

„Tam jsou předpisy nesmírně přísné, tam zkrátka nemůže být munice, která není certifikovaná ve smyslu, že je jasný původ, jasné stáří. Možností je několik. Jsme samozřejmě schopni munici zničit na místě anebo v rámci vojenského prostoru Libava. Je to jedna z nabídek, které na vládě předneseme,“ dodává ministr obrany.

Podle Stropnického i Chovance je nejdřív nutné vyřešit následky výbuchu a teprve potom vyšetřovat příčiny. S tím ale nesouhlasí opozice.

„U všech ostatních objektů, které munici a podobný nebezpečný materiál skladují, aby se zabezpečilo střežení, revize elektroinstalace a podobných rizikových záležitostí. Abychom zkrátka učinili preventivní zásahy včas a plošně a všude tak, abychom vyloučili podobné riziko pro budoucno,“ navrhuje předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Policie se chystá zkontrolovat deset až dvacet největších muničních skladů v celé republice. Prověří hlavně to, jestli se v nich dodržují bezpečnostními předpisy.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme