Ostrava chce bezplatný úsek dálnice D1, ministr Drobil je pro

Boj o bezplatnou dálnici D1 v Ostravě pokračuje. S povinností řidičů mít při průjezdu městem dálniční známku nesouhlasí ostravský magistrát i Moravskoslezský kraj. Bezplatná autostráda by podle místních úřadů odvedla dopravu z přetížených silnic ve městě a ulevila znečištěnému ovzduší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba dálnice

výstavba dálnice | Foto: ceskedalnice.cz

Teď Ostrava našla zastání i u ministra životního prostředí Pavla Drobila, který chce o situaci jednat s resortem dopravy. „Ona prochází prostředkem Ostravy, to by si měl každý ministr dopravy uvědomit. Není to žádný obchvat nebo dálnice, která vede na okraji Ostravy, ale prochází centrem města,“ řekl Drobil.

„Jsem přesvědčen, že je v našem zájmu, aby doprava byla svedena na tuto část komunikace. To nejrozumnější, co asi můžeme udělat, je to, aby to bylo znepoplatněno,“ podotkl ministr životního prostředí.

Ostravský primátor Petr Kajnar věří, že město uspěje. „Předpokládám a vždy jsem předpokládal, že v tlaku na ministerstvo budeme úspěšní. Aby zpoplatnění stáhli. Těch důvodů je víc.“

„Předchozí ministr byl skutečně úředník, takže necítil tlak voličů zespodu a nevěnoval se mu. Kdežto politik zvažuje, že jsou jiné okolnosti a že pravidla jsou pro lidi a ne lidi pro pravidla. Čili to si myslím, že každý politický ministr zváží a že to změní,“ dodal Kajnar.

Řidiči při průjezdu ostravským úsekem D1 potřebují dálniční známku od letošního roku. Město se dlouhodobě domáhá stejné výjimky jako má Brno či Praha. Ministerstvo dopravy ještě pod vedením Gustáva Slamečky opakovaně vzkázalo, že neustoupí.

Silvie Mikulcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme