Ostrava připomene poválečné zločiny. V místě internačního tábora bude pamětní deska

Oběti ostravského internačního tábora Hanke připomene zřejmě ještě letos pamětní deska. Vedení města kvůli tomu zřídilo pracovní skupinu, která formu připomínky navrhne. Po válce bylo v tomto provizorním vězení pro Němce a údajné kolaboranty umučeno a popraveno více než 230 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poválečný odsun Němců

Poválečný odsun Němců | Foto: Sudetendeutsche Stiftung

„Dřív nebyla vůle si historicky tyto věci připomínat. My si ale myslíme, že je třeba se vypořádat s minulostí. Tím neznámějším příkladem je osud tábora Hanke, tam bylo zavražděno nebo umučeno několik desítek lidí. Domnívám se, že byli převážně nevinní,“ vysvětluje primátor Tomáš Macura z hnutí ANO.

Součástí pracovní skupiny pro zřízení pamětní desky jsou historici Mečislav Borák a Tomáš Staněk a také její iniciátor činoherec a zastupitel za hnutí Ostravak Vladimír Polák.

Následky odsunu Němců a osidlování pohraničí jsou patrné dodnes, říká historik Andreas Wiedemann

Číst článek

„Dvacet sedm let po sametové revoluci je nejvyšší čas se vyrovnat s historií z hlediska toho, na co jsme hrdí i z hlediska toho, na co hrdí nejsme,“ myslí si Polák.

Vytvoření pietního místa schvalují i někteří místní. „Ta zvěrstva, ať už byla páchána kteroukoli skupinou, přece nemůžou nechat lidi lhostejnými. Neměli by k tomu jenom mlčet,“ sděluje k tématu obyvatel Ostravy Pavel Šíbl.

Takzvaná prozatímní věznice pro Němce a lidi podezřelé z kolaborace s nacisty byla v Nádražní ulici. Během dvou měsíců tam zemřelo přes 200 lidí. Pietní místo vznikne také v dnešním Sadu Milady Horákové, kde byly zakopány oběti brutálních dozorců.

Petra Sasínová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme