Ostrava zvažuje pomoc podnikatelům z Nádražní, kde kvůli opravě ulice krachují obchody

Město Ostrava zvažuje pomoc obchodníkům z Nádražní ulice. Ta v současnosti prochází rozsáhlou rekonstrukcí, což podnikatelé pocítili na odlivu zákazníků a prudkém poklesu zisků. Některé obchody už kvůli tomu zavřely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádražní ulice v centru Ostravy před rekonstrukcí

Nádražní ulice v centru Ostravy před rekonstrukcí | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Obchodníkům, kteří podnikají v prostorách pronajatých od města, už městský obvod snížil nájem, ani to však některé prodejce nezachránilo. Teď by mohla přijít další pomoc.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) se chce problémům podnikatelů v Nádražní ulici věnovat tento týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o problémech podnikatelů v rekonstruované ostravské Nádražní ulici natočil redaktor Stanislav Janalík

„Budu se snažit navrhnout, aby se k tomu město nějakým způsobem také postavilo, ale samozřejmě to nemůže být o tom, že by město prostě poskytovalo nějakou podporu těm privátním vlastníkům nemovitostí,“ nastínil Macura.

Pro některé obchodníky je na případnou pomoc už pozdě. Kvůli proměně Nádražní ulice ve staveniště musela zavřít například prodejna uzenin. Ta má teď ve dveřích mříže a ve výloze nápis „K pronájmu“.

Jen o kousek dál je obchůdek nabízející lahůdky z celého světa. I tam cedule ve výloze informuje o ukončení prodeje.

„V podstatě nás to dovedlo k totálnímu krachu,“ uvedla provozovatelka obchodu Martina Gavendová, která se podle svých slov už chystá najít si jinou práci.

„Město přistoupilo k opravě vpravdě historické páteřní komunikace s denním provozem 9,5 tisíce vozidel především z důvodu havarijního stavu kanalizace pod vozovkou a kolejemi. Při této příležitosti dochází také na rekonstrukci inženýrských sítí, vozovky, chodníků, kolejiště a tramvajových zastávek Stodolní a Elektra.“
Zdroj: www.ostrava.cz

„Řešíme v této chvíli už existenční problémy, budeme vyprodávat zařízení, pokusíme se umořit úvěr,“ doplnila podnikatelka.

S problémy se potýkají také Ilona a Jaromír Gombitovi, kteří tu už přes 15 let prodávají květiny. „Je půl jedné a mám pět zákazníků,“ přiblížila Ilona Gombitová.

„Kdybych neměl své peníze, které sem dávám a snažím se to přežít, tak už jsme dávno skončili,“ podotkl Jaromír Gombita. „Pokud nám město nepomůže, tak končíme,“ dodal.

Rekonstrukce Nádražní ulice začala v dubnu letošního roku. První etapa by měla skončit do konce letošního roku. Příští rok by pak měla následovat druhá etapa, to by se mělo pracovat v úseku od ulice Stodolní po křižovatku s ulicí 28. října.

Stanislav Janalík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme