Ostravská městská nemocnice uspořádala sbírku knih pro pacienty

Velký zájem Ostravanů vyvolala sbírka městské nemocnice, která lidi požádala o darování knih. Stačilo pár dnů a sešlo se jich přes tisíc. Teď už si v nich listují lidé po nemoci, kteří v domě sociálních služeb mnohdy dlouhé měsíce čekají na to, než se pro ně uvolní místo v domovech pro seniory. Knihy ze sbírky tu naplnily čtyři knihovny a vůbec přitom nevadí, že nejde o žádné bestsellery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy Rudolfa Richarda Hofmeistera

Knihy Rudolfa Richarda Hofmeistera | Foto: Dominik Mačas

„Zájem byl ze strany veřejnosti i ze strany našich zaměstnanců velký. Někdo donesl knihy v kufru, někdo v krabicích,“ říká Jana Zádrapová z městské nemocnice Ostrava, která sbírku spoluorganizovala.

Na každém patře nemocnice je knihovnička. Celkem je v nich asi tisíc knih. Pacienti si novinku velmi pochvalují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírce knih ostravské nemocnice natáčela Iva Havlíčková

„Už jen to, že knihu mohou vzít do ruky, že to jsou knihy staré, je velmi důležité. Naši uživatelé jsou z věkové skupiny seniorů. Když tedy vezmou do ruky knihu, která jim připomíná minulost, je to pro ně příjemné. Nejde tedy jen o čtení, ale o kontakt s knihou jako s prostředkem komunikace, s prostředkem navázání vztahu s minulostí. O knihách se mohou bavit se svými rodinnými příslušníky,“ vysvětluje Jarmila Siberová, vedoucí domu sociálních služeb, proč u této sbírky nezáleželo až tak na tom, o jaký titul nebo žánr jde.

Protože knihovny v zařízení nemocnice, kde přechodně žije asi 70 lidí, už jsou plné, zbývající hromady knih organizátoři sbírky nabídli domovům pro seniory.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme