Ostravský soud poslal do vězení dealera fentanylových náplastí

Ostravský soud poslal do vězení dealera fentanylových náplastí. Podle pravomocného rozsudku stráví Viktor Dufek ve vězení dva roky a deset měsíců. Obchod s opiátovými náplastmi považují kriminalisté za nový a velmi nebezpečný jev. Fentanyl je mnohonásobně silnější než heroin a závislí nikdy přesně neodhadnou dávkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní síň Krajského soudu Ostrava

Soudní síň Krajského soudu Ostrava | Foto: Tomáš Adamec

„Došlo to až tak daleko, že muselo dojít ke smrti. Bohužel,“ říká ztěžka otec 24letého Lukáše, narkomana, kterého zabila fentanylová náplast.

Fentanyl je mnohonásobně silnější než morfium nebo heroin. Dealeři ho bez potíží získávají od pacientů, kterým náplasti legálně předepisují lékaři na tišení bolestí. V tuzemsku jde o nový jev na drogové scéně.

„Tenhle problém už byl zaznamenán ve východní Evropě a dostalo se to k nám. Mělo by se tomu určitě zamezit, je to nebezpečné,“ zdůrazňuje Lukášův otec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud poslal do vězení dealera fentanylových náplastí. Jednání sledovala Andrea Čánová

Viktor Dufek s opiátovými náplastmi čile obchodoval na Novojičínsku. Před soud se dostal i za to, že měl způsobit právě smrt Lukáše.

Hrozilo mu až osmnáctileté vězení, jenže se nepodařilo prokázat, že zrovna náplast od Viktora Dufka byla tou smrtící. Mladý narkoman náplasti získával i z jiných zdrojů a musel vědět, jak jsou nebezpečné, vysvětlil své rozhodnutí soudce Jiří Richter.

„Když si někdo hraje se sirkami, musí si být vědom toho, že může vzniknout požár, a tento požár může tímto způsobit,“ podotkl soudce.

Státní zástupkyně Daniela Srbová se vzdala práva na odvolání stejně jako obžalovaný. „Zůstává neobjasněno, kdo mu prodal tu náplast, po jejímž užití zemřel. Pokud svědci na místě vypovídají o stejné věci třikrát jinak, tak je to dost složitá důkazní situace,“ uvedla Srbová.

Náplasti pocházejí od pacientů, policie vyšetřuje i je

Náplasti plně hradí pacientům zdravotní pojišťovny. Ty, které se dostaly mezi narkomany, už na Ostravsku zabily za poslední dva roky čtyři lidi. Šéf krajských kriminalistů Radim Witta potvrzuje, že jde o velmi nebezpečnou drogu, ke které mají závislí jednoduchou cestu.

„Pacienti, kteří si tyto náplastí nechávají předepisovat na bolesti, s kterými přicházejí k lékaři, potom dodávají tyto náplasti na černý trh. Mnohdy je velmi těžké prokázat, jestli skutečně těmi bolestmi trpí, a je vždy na lékaři, aby on uznal, jestli je vhodné náplast pacientovi předepsat, či ne,“ upozorňuje kriminalista.

Policie už vyšetřuje i pacienty, kteří odsouzenému dealerovi Viktoru Dufkovi na Novojičínsku fentanylové náplasti prodávali.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme