Palírny na Přerovsku nahrazují nedostatek letního ovoce bezovými květy, pálí i zahradní kiwi

Pálenice na střední Moravě zažívají jeden z nejslabších startů sezony. Třeba ve Stříteži nad Ludinou na Přerovsku za týden vypálí tolik kvasu co jindy za jediný den. Na vině jsou jarní mrazy, které zničily úrodu letního ovoce. Lépe by na tom měly být dozrávající jablka a švestky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květ černého bezu

Květ černého bezu | Foto: andyballard

Někteří ze zákazníků palíren využívají alternativních surovin. Třeba Libor Nový nedá dopustit na bezový květ. „Bezinka se letos vydařila a je velice dobrá. Jinak vše pomrzlo, meruňky i ryngle,“ přiznává.

Palič Karel Wolfram ze Stříteže nad Ludinou potvrzuje, že začátek letošní sezony opravdu nepatří k nejlepším. Namísto klasických surovin se čím dál častěji zákazníci uchylují k méně obvyklým surovinám, pálí se zahradní kiwi i moruše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní úroda ovoce je slabá kvůli jarním mrazům. Na Přerovsku proto pálí i netradiční plodiny. Natáčela Jana Zemková

Na rozdíl od letního ovoce slibuje úroda toho podzimního nadějnější vyhlídky. Zdá se, že bude dost jablek a švestek. A že tedy ještě přijde čas, kdy paliči budou trávit v práci čtyřiadvacet hodin denně. „To bude od rána do rána,“ dodává s úsměvem Libor Nový.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme