Panelové domy na ostravském sídlišti Fifejdy chce radnice hlídat pomocí kamer

Stovky nájemníků panelových domů v Ostravě-Mariánských Horách začnou už brzy obcházet zástupci radnice. Ta se totiž rozhodla, že už nechce donekonečna opravovat zničené schránky nebo dveře, a proto hodlá do vchodů obecních domů namontovat kamery. K tomu ale potřebuje souhlas všech nájemníků bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera (ilustrační foto)

Kamera (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Kamery by v podstatě mohly být umístěné někde tady, aby snímaly ten prostor. Ale to záleží na té firmě, aby se podívala, zda jejich umístění splňuje normy Úřadu na ochranu osobních údajů,“ vysvětluje v jednom z domů místostarosta Ostravy-Mariánských Hor Jiří Boháč (KSČM).

Kamera by měla mířit na vchodové dveře a její instalaci by přivítal například pan Lubomír, který v domě bydlí už 40 let. „Ty dveře jsou prakticky i v noci otevřené, poztrácelo se tady hodně věcí, takže bychom to nutně potřebovali,“ říká tento nájemník a doplňuje:

„Už jsme to sami chtěli navrhnout, ale asi dva nebo tři občané s tím nesouhlasí. Asi mají strach z toho, že by se jim zvýšil nájem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Radnice v Ostravě-Mariánských Horách plánuje instalovat kamery do vchodů 7 obecních domů. Natáčela o tom redaktorka Iva Havlíčková

Místostarosta Boháč ale tuto obavu rozptyluje. „Žádné zvyšování nájmu nebude, všechno to hradí úřad.“

Bez souhlasu této sousedky se ale radnice neobejde. „Dům jako takový, to už je oblast vysoce citlivá na ochranu soukromí, takže tam prostě musí být souhlas všech nájemníků toho domu,“ potvrzuje mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů David Pavlát.

U nových nájemníků bude tento souhlas přímo součástí nájemní smlouvy. Radnici má pořízení kamerového systému do sedmi obecních panelových domů stát kolem 200 tisíc korun.

mta, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme