Pardubický kraj má staronového hejtmana. Středová a rozumná koalice, pochvaluje si Netolický

Hejtmanem Pardubického kraje se v pátek stal opět stal Martin Netolický z ČSSD. Krajskou vládu jeho strana složila s Koalicí pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Netolický byl jediným navrženým kandidátem . V tajné volbě získal hlasy 33 z 44 přítomných krajských zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle Netolického bylo po volbách několik variant sestavení koalice, ta, která nakonec vznikla, je podle jeho slov středová, rozumná a je složená z lidí, kteří se velmi dobře znají a ví, co od sebe mohou očekávat. Široká koalice s 28 mandáty, opoziční ANO a KSČM získají posty uvolněných předsedů kontrolního a finančního výboru.

Volby v Pardubickém kraji sice vyhrálo ANO s 12 mandáty, koalici však sestavila ČSSD s 11 zastupiteli, Koalice pro Pardubický kraj tvořená KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky s devíti, ODS s pěti a STAN s třemi zastupiteli. Strany ANO a KSČM s pěti mandáty skončily v opozici.

Nová vláda v Moravskoslezském kraji se chystá zastavit přípravy na výstavbu průmyslové zóny

Číst článek

Za důležité oblasti, na něž se musí kraj soustředit, hejtman považuje například dokončení fúze nemocnic, investice ve zdravotnictví a stabilizaci personálu nemocnic. Významným úkolem bude podle něj i financování oprav silnic druhé a třetí třídy, výstavba dálnice D35, podpora technického a přírodovědného vzdělávání nebo dokončení transformace sociálních ústavů.

Vizitka hejtmana Pardubického kraje Martina NetolickéhoDatum a místo narození: 22. září 1982 v Ústí nad Orlicí.
Vzdělání: Právnická fakulta Masarykovy univerzity (2006), kde získal i doktorát v oboru finanční právo.
Současná funkce: hejtman Pardubického kraje (od 2012)
Praxe: v letech 2002 až 2012 pracoval jako OSVČ (finanční a ekonomické poradenství), v letech 2002 až 2006 byl asistentem poslance Parlamentu ČR, poté byl zhruba rok poradcem ministra pro místní rozvoj, pracoval jako lektor společnosti Regionpartner a v letech 2008 až 2011 byl poradcem hejtmana; v letech 2008 až 2012 přednášel na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v letech 2011 až 2012 byl radním Pardubického kraje pro zdravotnictví.
Působení v politice: je členem ČSSD; už v době studií začal spolupracovat s poslancem Radko Martínkem (ČSSD), kterému dělal asistenta ve Sněmovně a poradce v době, když byl ministrem pro místní rozvoj, i poté, co se stal Martínek hejtmanem Pardubického kraje; od podzimu 2006 zasedá Netolický v zastupitelstvu České Třebové, od roku 2008 i v zastupitelstvu Pardubického kraje.
Když byl v listopadu 2012 ve svých 30 letech zvolen hejtmanem Pardubického kraje, stal se nejmladším hejtmanem v historii ČR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme