Park před Janáčkovým divadlem v Brně není stále zkolaudován. Kvůli výšce teras

Už téměř rok se Brno snaží zkolaudovat park před Janáčkovým divadlem. Zatím neúspěšně. Podle příslušného stavebního úřadu jsou totiž některé součásti nové stavby nebezpečné. Hlavní problém je v terasovitých trávnících, kde výše jednotlivých schodů převyšuje padesát centimetrů. Odporuje to projektové dokumentaci, normám i stavebnímu zákonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terasovite schody v parku před Janackovym divadlem v Brně

Terasovite schody v parku před Janackovym divadlem v Brně | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Nový park v centru Brna si lidé oblíbili nejenom kvůli unikátní vodní stěně podbarvené různobarevnými světly. Travnaté terasy přímo vybízejí k pikniku nebo k posezení. A že schod mezi nimi má výšku šedesát centimetrů, lidem většinou vůbec nevadí.

„Je naprosto zbytečné řešit deset centimetrů, měli by to zkolaudovat i tak,“ míní oslovená žena. „Myslím si určitě, že to nebezpečné není, protože 10 centimetrů nemůže hrát roli, je to prostě nedůležitá věc v téhle situaci,“ souhlasí s ní mladý muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

I přes chybějící kolaudaci jsou Brňané s parkem před Janáčkovým divadlem většinou spokojeni, zjistil Tomáš Jelen

Stavební úřad městské části Brno-střed je ale nekompromisní. Kvůli rozporu skutečného stavu parku s projektovou dokumentací pro stavební povolení úřad v únoru vydal rozhodnutí o zákazu o užívání stavby. A od té doby město řeší, jak situaci napravit.

„Investor požádal o dodatečné povolení stavby, tudíž se řízení o odstranění stavby pozastavilo a vede se řízení o dodatečné povolení stavby. Míč je na straně investora, který musí ten nevyhovující stav napravit,“ vysvětluje stanovisko stavebního úřadu mluvčí Roman Burián.

Za poněkud absurdní situaci, kdy město nemůže zkolaudovat svou vlastní stavbu, může podle náměstka primátora z hnutí ANO Richarda Mrázka investiční odbor. „Bohužel ten, kdo měl zkontrolovat soulad obou dokumentací - dokumentace pro stavební povolení a realizační projektové dokumentace - tak neučinil.“

Dodatečné snížení teras nepřichází v úvahu, a tak město zřejmě problém vyřeší vysazením několika keřů na terénních zlomech.

Návštěvníci parku se ale shodují, že celá situace je zcela zbytečná.

Janáčkovo divadlo v Brně | Foto: Tomáš Adamec

mkp, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme