Pečivo z 13. století nalezli archeologové v Brně. Vydrželo díky požáru

Na místě budoucích podzemních garáží pro nový koncertní sál v Brně už archeologové našli řadu vzácných předmětů. Nyní ale našli unikátní kusy zuhelnatělého pečiva ze 13. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové našli v Brně kusy pečiva ze 13. století

Archeologové našli v Brně kusy pečiva ze 13. století | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Dva kousky pečiva nalezli archeologové v pozůstatcích suterénu středověkého dřevo-hliněného domu, který zanikl požárem. To je také asi hlavní důvod, proč se pečivo dochovalo.

„Jeden z nich je rozpůlený, to už asi bylo. Každý z nich má 5 na 5 centimetrů,“ popsala nález Lenka Sedláčková z neziskové organizace Archaia Brno.

Na místě už archeologové nalezli řadu zajímavý věcí. „Z těch atraktivnějších věcí máme už asi nálezy 20 mincí z 18. a 19. století. Ale i starší mince,“ řekl vedoucí archeologického výzkumu Antonín Zůbek.

Archeologové našli pozůstatky římského tábora. Je nejsevernější na našem území

Číst článek

Mezi další zajímavé nálezy patří také kovový poutní odznak ze středověku. „To je taková kovová plaketa. Když ve středověku poutníci chodili nejčastěji do Říma, Santiaga a podobně, tak se označili těmito poutními odznaky. To znamenalo, že okolí o nich vědělo, že jsou poutníky na cestě a byli tím i chráněni,“ vysvětlil Zůbek.

Na nalezišti v Brně už archeologové našli několik tisíc artefaktů. „Předběžně můžeme říct, že jich je asi 800 banánových beden. Teď dochází k jejich laboratornímu zpracování, takže přesné číslo budeme znát až tak za půl roku, až nálezy projdou naší laboratoří,“ vysvětlil Zůbek.

Podzemní garáže, které jsou první etapou pro výstavbu koncertního sálu v Brně, by měly být hotové na konci příštího roku.

Archeologové našli v Brně kusy pečiva ze 13. století | Foto: Tomáš Jelen

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme