Pěstitelé rajčat na jihu Moravy sčítají ztráty, část úrody zůstane na poli

Zemědělci na jihu Moravy jsou se sklizní ve skluzu. Podmáčená půda jim nedovolí použít těžkou techniku. Například rajčata začala hnít na polích. Úroda bude letos podprůměrná, navíc kvalita rajčat je nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěstitelé v regionu už část úrody rajčat odepsali

Pěstitelé v regionu už část úrody rajčat odepsali | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Tady se stalo, že po deštích to prasklo, tady to kombajn rozmáčkne a je to pryč, minimálně 30 procent,“ vypočítává ztráty pěstitel rajčat Zdeněk Jakubčík ze Šakvic na Břeclavsku.

Se sklizní začal kvůli dešťům o dva týdny později, na poli mu leží ještě více než 400 tun rajčat.

„Jestli nebude pršet, tak počítám s tím, že trochu zem vytuhne a že snad něco sklidíme. V žádném případě neprojedeme ani řádek naráz, budeme si muset někde udělat cestu v půli pole. Měl jsem toho 23 hektarů, takže počítám, že minimálně 7 hektarů nesklidím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé rajčat na jihu Moravy sčítají ztráty. Mluvila s nimi reportérka Štěpánka Kadlečková

Podobně jsou na tom i ostatní pěstitelé v regionu, část úrody už odepsali.

„Nejen, že byly enormní srážky, nízká teplota i málo slunečního svitu, takže rajčata nám hnijí na polích. Mají i nízkou cukernatost. To se odráží i na výkupní ceně, takže rajčata pro nás určitě zajímavým artiklem letos nebudou,“ lituje zemědělec Josef Zimák z Prušánek na Hodonínsku. Rajčata se podle něj budou sklízet už jen zhruba 10 dní.

Problémy mají farmáři ale také už se zasetými ozimy, osivo neklíčí a například řepka se na některých místech bude muset zcela zaorat, dodává Václav Hlaváček z regionální Agrární komory:

„Srážky v objemu 8-15 milimetrů už odtékají po povrchu a způsobují v širokořádkových kulturách erozi.“

Deště napáchaly škody i v jihomoravských vinicích a sadech. Jablka pod náporem vody popadala a i tady je tak podle ovocnářů část úrody znehodnocena.

S vodou bojují i vinaři, hrozny rychle hnijí a vinaři tak z jejich sklizní spěchají. A to bez ohledu na jejich zralost.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme