Dvě stovky lidí demonstrovaly v Praze za svobodu na internetu

Česká pirátská strana dnes v Praze uspořádala demonstraci za zachování svobodného internetu v České republice. Jejím zástupcům vadí návrh zákona počítající se zavedením seznamu webů, na které by byl blokován přístup. Piráti odmítají i vyjádření ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD, že je potřeba řešit anonymitu internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvod s transparenty šel z Klárova až k Ministerstvu vnitra

Průvod s transparenty šel z Klárova až k Ministerstvu vnitra | Zdroj: ČTK

Účastníci demonstrace se začali scházet ve 14 hodin na pražském Klárově. O hodinu později se asi dvě stovky účastníků vydaly s transparenty protestovat před budovu Ministerstva vnitra na Letné.

Podle spisovatele a publicity Ondřeje Neffa, který byl jedním z dnešních řečníků, připomínají návrhy na registraci uživatelů internetu snahy bývalého totalitního režimu. Uvedl, že v nich vidí postupnou snahu obnovovat cenzuru, která je nebezpečná i v současné době. Poukázal například na nedávné události v Německu, kde v souvislosti s uprchlickou krizí byla některá témata tabuizována.

Pořadatelé rovněž upozornili na navrhované ustanovení novely loterijního zákona, v jehož rámci by ministerstvo financí mohlo vytvářet seznam webových stránek určených k zablokování.

„My chceme, aby ty cenzurní paragrafy z toho loterijního zákona vyškrtli. Chceme, aby si to pan ministr Chovanec rozmyslel. Aby se ty jeho ideje nepromítly do žádné legislativy. A to jak u nás, tak na evropské úrovni,“ uvedl již dříve Mikuláš Ferjenčík za Českou pirátskou stranu, co je cílem protestů.

Demonstrace za svobodný přístup k internetu | Foto: ČTK

Pirátům rovněž na návrhu vadí, že by o případném zákazu měli rozhodovat úředníci ministerstva a nikoliv soud.

Ministerstvo financí, které návrh novely předkládá, se brání tím, že zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení, a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu, jakož i soudní přezkum rozhodnutí. Blokace má být uplatněna až v nejzazším případě.

Cílem protestu bylo mimo jiné upozornit na připravovaný zákon, který počítá se seznamem stránek s blokovaným přístupem | Foto: ČTK

Stát by podle Ferjenčíka měl také přestat kriminalizovat lidi za odkazování na webu. Autorský zákon se prý v Česku nevykládá správně.

Právě za provozování stránek s odkazy, na kterých se dají přehrát seriály, nyní Piráty stíhá policie.

Ministerstvo vnitra bude komentovat požadavky Pirátů až potom, co je obdrží.

Priráti dnes v Praze demonstrovali za svobodný internet | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme