Plavání potmě si mohou lidé vyzkoušet v pražském Podolí, podpoří tak nevidomého sportovce

Nadační fond Českého rozhlasu pořádá zítra v plaveckém bazénu v pražském Podolí speciální akci. Zájemci si mohou vyzkoušet, jak se plave potmě. Peníze ze vstupného pak půjdou na podporu nevidomého plavce Miroslava Smrčky. Ten si chce splnit sen a kvalifikovat se na Letní paralympijské hry v roce 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavání POTMĚ: Mirek plave do Ria

Plavání POTMĚ: Mirek plave do Ria | Foto: Luděk Řezáč

Mirek Smrčka přišel před třemi lety téměř ze dne na den o zrak, vypráví příběh nevidomého plavce vedoucí sbírky Světluška Linda Vaňková.

„Protože dříve plaval za českou reprezentaci, tak se díky svému kamarádovi z reprezentace Petru Budínskému před osmi měsíci vrátil do bazénu. Plave jako nevidomý a má úžasné výsledky. V prosinci 2014 na mistrovství ČR v Plzni zaplaval ve znaku ve své kategorii světový rekord, takže věříme, že má v Riu šanci uspět,“ podotýká Vaňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadační fond ČRo zítra pořádá akci na podporu nevidomého plavce. Přiblížila ji vedoucí sbírky Světluška Linda Vaňková

Lidé ho mohou podpořit tak, že si v sobotu přijdou mezi 11 a 16 hodinou zasportovat do bazénu v pražském Podolí. Ten pak věnuje Světlušce z každé prodané vstupenky pro dospělé a studenty 40 korun.

„Mohou si vyzkoušet plavat potmě, setkat se s Miroslavem Smrčkou a dalšími známými osobnostmi. Bude tam špička české plavecké reprezentace, jako je Simona Baumrtová nebo Petr Bartůněk. Přijde i olympionik David Svoboda. Mohou se nechat namasírovat od nevidomých a děti mohou vyzkoušet aquazorbing,“ přibližuje Vaňková.

Popisuje také, jak se plave potmě. Se ztmavenými brýlemi člověk skočí do vody a pokouší se v dráze získat orientaci, říká vedoucí sbírky Světluška.

Jak podpořit Miroslava Smrčku
č.ú. 99999 99999/0100
v.s. 2016
zpráva pro příjemce: Mirek

„Zkoušela jsem si to se zavřenýma očima v bazénu. Ztráta orientace je okamžitá, ale mozek vám přepne na ostatní smysly. Na konci bazénu je původce s teleskopickou tyčí, která má na konci míček. Musí se vás včas dotknout, abyste věděl, že se blíží konec bazénu,“ dodává Vaňková.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Světluška svítí od roku 2003. Do projektu se zatím zapojilo více než 66 000 dobrovolníků a miliony dárců. Mezi projekty patří například Kavárna POTMĚ.

Eva Rajlichová, Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme