Plzeňané protestují proti placené výměně plzeňské karty. Vznikla i petice

Velikou vlnu nevole zvedla v Plzni chystaná výměna tzv. plzeňských karet. Lidem vadí, že si výměnu musí sami hradit. Dokonce vznikla internetová petice, kterou už podepsalo na tři tisíce Plzeňanů. Výměna jedné karty bude stát 170 korun, což se zdá řadě lidí jako přehnaná částka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňská radnice

Plzeňská radnice | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Nechápou, proč by karta nemohla být zadarmo stejně jako průkazka pojišťovny nebo občanka.

„Občanský průkaz je ze zákona nad 15 let povinným dokladem a je tedy srozumitelné, že se vydává zdarma. Naproti tomu například cestovní pas je dobrovolným dokladem jakéhokoliv občana, a proto je jeho vydání zpoplatněno 600 korunami,“ reaguje mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřina Fránová.

Plzeňská karta totiž povinná není, a tak dopravní podniky říkají: Nikoho nutit nebudeme. Stále ještě existují papírové jízdenky, možnost platit esemeskou anebo si jízdenku koupit přímo u řidiče. Všechno ale vychází dráž než jízdné přes plzeňskou kartu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé se bouří proti výměně plzeňských karet. Za nové se totiž bude platit. Příspěvek natočila Jana Kosová

„Částka 170 korun je složena z přímých nákladů spojených se zpracováním osobních dat, nákupem materiálů, potiskem na kartu a podobně, a dílem tohoto poplatku se částečně kryjí náklady na fungování celého systému plzeňské karty,“ vysvětluje Fránová.

Nová karta bude lépe zabezpečená a umožní další rozvoj systému a rozšíření poskytovaných služeb. mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků chápe stížnosti lidí, zároveň ale zdůrazňuje, že bez poplatku výměna není možná.

„Bohužel nejsme banka ani zdravotní pojišťovna, což jsou časté argumenty právě zákazníků plzeňské karty. Náklady na kartu nemáme kam schovat a v tuto chvíli nemáme k dispozici finanční prostředky, abychom tyto náklady mohli pokrýt my,“ dodává Fránová.

Postoj Plzeňských městských dopravních podniků obhajuje primátor města Martin Zrzavecký z ČSSD.

„Chápu, že se lidé bouří. Na druhou stranu se v příštím roce chystá mnoho kulturně-společenských akcí a je připraven projekt, který říká, že na plzeňskou kartu bude mít návštěvník při zakoupení lístku slevu 20 procent. Ne-li na jednom velkém koncertě, které se tady plánují, tak určitě na více z nich se tento výdaj vlastníkům plzeňských karet určitě vrátí zpět,“ tvrdí Zrzavecký.

Nové karty budou mít životnost pět let.

Jana Kosová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme