Plzní se projdou obří loutky. Zahrají příběh inspirovaný historií města

Obří loutky vypustí do ulic Plzně španělský soubor Carros de Foc. Cestovaly dva dny, aby se stovkou artistů a tanečníků předvedly show La Niňa, která vznikla přímo pro Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Společný průvod loutek se bude opakovat i o víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světoznámý španělský soubor Carros de Foc představuje v Plzni obří loutky

Světoznámý španělský soubor Carros de Foc představuje v Plzni obří loutky | Foto: Pavel Němeček | Zdroj: ČTK

Španělský soubor Carros de Foc ve světě znají díky jeho obřím loutkám. Do Plzně jich přivezl osm, mezi nimi i deset metrů vysokého rytíře.

„Nejstarší loutkou našeho souboru je Federico, kterého jsme tady v Plzni přejmenovali na rytíře Emila," popsal obří marionetu šéf souboru Miguel Angel Martín.

„Každá loutka vznikla s nějakým záměrem a k určitému příběhu, ale jejich charaktery a vzhled je možné zasadit i do příběhu jiných. Například osm metrů vysoká marioneta se jmenuje Euterpe a měla představovat múzu hudby. Zde jsme ji ale převlékli do jiného kostýmu a stalo se z ní malé děvče Eliška. To bude mít hlavní roli v představení La Niňa,“ řekl Martín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělský soubor Carros de Foc ve světě znají díky jeho obřím loutkám. Přivezl je i do Plzně

Ve dvou přeplněných kamionech přijela i loutka velblouda, orlice nebo draka. Ty doprovází 20členný tým. Rytíře Emila ovládá sedm loutkovodičů.

„K rozpohybování loutek používáme lidskou sílu ale také sílu mechanickou, tedy různé jeřáby a motory. Já jsem sice schopný vymyslet, navrhnout a sestrojit některé mechanismy sám, ale v mnoha případech se jedná o techniku obřích rozměrů a na to sám nestačím,“ dodal šéf souboru Miguel Angel Martín.

Obří loutky dostaly česká jména a české hlasy. Ty jim propůjčil třeba Jiří Lábus nebo Martin Stránský. Režisér představení La Niňa Adam Renč se pro příběh inspiroval plzeňskou historií.

Světoznámý španělský soubor Carros de Foc představuje v Plzni obří loutky | Foto: Martina Gillichová

„Vlk se objevuje v plzeňském znaku a je doprovázen artisty, kteří v příběhu reprezentují syny Truhláře II., Bolka, Vaška a Rudlu. Takže je to Bolek II., Vašek II. a Rudla II., což jsou vlastně i panovníci z české historie, kteří se nějakým způsobem zapsali do historie Plzně,“ uvedl Adam Renč.

Představení La Niňa začne vždy o půl deváté na náměstí Republiky a jeho trasa centrem města bude dlouhá jeden a půl kilometru.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme