Pneuservisy jedou na plno, zájemci o přezutí nemusí přijít na řadu hned

Počasí donutilo řidiče zajet do servisů. Pro většinu motoristů je strašákem první listopad. Právě od tohoto dne by měli mít na autech zimní pneumatiky. Kdo nechal výměnu na poslední chvíli, ten nemusí přijít na řadu hned. Mechanici sice jedou naplno, ale zájem je velký, a tak nemusejí zákazníky obsloužit na počkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pneuservisech na Vysočině mají napilno. Řidiči začali s přezouváním pneumatik.

V pneuservisech na Vysočině mají napilno. Řidiči začali s přezouváním pneumatik. | Foto: Lucie Maxová

Pneuservisy servisy jsou plné aut, stejně tak parkoviště před nimi. Mechanici pobíhají od jednoho vozu k druhému. Blíží se pro motoristy magické datum prvního listopadu a řada řidičů chce mít už zimní gumy.

„Nejvíc přezouvají firmy, soukromníci už se taky ozývají, protože nevlídné počasí, které nás přepadlo, je k tomu nutí. Je to jako každý rok - vyčkáváme, vyčkáváme a pak všichni honem a hned,“ říká Hana Holoubková ze servisu poblíž centra Olomouce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je v Olomouci zájem o přezouvání aut, zjišťoval reportér Ivo Opletal

Podle ní část řidičů chce mít zimní pneumatiky hned do začátku listopadu. Jenže kdo není objednaný, může mít smůlu.

„Zpravidla měním v průběhu října, ale hodně to je ovlivněno počasím. Pokud vidím, že bude ještě teplo, tam samozřejmě nespěchám. V autoservisu jsem byla už 14 dní domluvená, že jakmile se počasí změní, tak je budu volat a vymění,“ popisuje jedna z klientek servisu Kateřina Šubová.

Někteří motoristé ale dál čekají, protože vědí, že pokutu od policie můžou dostat jen za určitých podmínek, třeba když nasněží nebo je námraza. Nutnost mít zimní pneumatiky totiž není absolutní. To je i případ Iva Navrátila.

„Ještě jsem nepřezul a plánuju to, až napadne první sníh. Dá se říct, že je to kvůli mojí povaze, jsem prostě líný a nechávám to na poslední chvíli,“ přiznává.

Podle odborníků letní pneumatiky ztrácejí svoje vlastnosti při sedmi stupních Celsia. Nevhodné gumy na autě sledují i pojišťovny. V případě nehody nemusí dostat řidiči plnou částku z havarijního pojištění.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme