Po čtvrt roce byly v Mostě obnoveny všechny tramvajové linky

Po téměř čtyřech měsících opět jezdí v Mostě tramvaje. Výluku si vyžádaly rozsáhlé opravy kolejí, výhybek i zastávek. Právě dnes dopravce obnovil nejen všechny mostecké tramvajové linky, ale také propojení s Litvínovem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní podnik Měst mostu a Litvínova  představil novou nízkopodlažní tramvaj

Dopravní podnik Měst mostu a Litvínova představil novou nízkopodlažní tramvaj | Foto: Jan Beneš

„Je to lepší než autobusy. Zvlášť, když jedete delší trasu s přestupem. Pro mě je to určitě lepší,“ říká paní Iva, která jezdí k lékaři z Mostu do Litvínova.

Poslední týdny musela před Litvínovem přestoupit z autobusu do tramvaje. Od teď už jezdí tramvají z Mostu až do Litvínova. A spokojená s návratem tramvají je i paní Anna:

„Mě to cestu komplikovalo, protože do Litvínova jezdím denně do práce. Takže jsem ráda, že už to konečně je, už jsem se na to těšila.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovených tramvajových linkách v Mostě informoval redaktor Jan Beneš

Kromě výhybek a kolejí nechal dopravce opravit a zmodernizovat 19 tramvajových zastávek.

V úterý proběhla zkušební jízda a dnes krátce po čtvrté hodině ranní vyjela první tramvaj,“ upřesňuje mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Marcela Klíchová.

K tomu přibyla jedna nová tramvaj a další se objeví v Mostě počátkem prosince. Dopravce zaplatil za modernizaci kolejí a výhybek, stejně jako za úpravu zastávek dohromady zhruba šedesát milionů korun. Velkou částí přispěla Evropská Unie.

Kromě cestujících přivítali návrat tramvají do Mostu i samotní řidiči tramvají. Jak sami říkají, vrátili se do starých kolejí:

„Návrat byl fajn. Vrátili jsme se do starých zajetých kolejí a novinky jsou pro nás jako řidiče skutečně výborné,“ uvádí řidič tramvaje Vladimír.

Dopravní podnik Měst mostu a Litvínova představil novou nízkopodlažní tramvaj | Foto: Jan Beneš

Téměř čtvrt roku bez tramvají trávil na dovolené nebo jako traťový dispečer na místě, kde kvůli výluce cestující směrem do Litvínova přesedali z autobusů na tramvaj a opačně.

„Po tu dobu jsme jako řidiči čerpali dovolenou a pak jsme se střídali jako traťoví dispečeři u chemických závodů, kde jsme hlídali přestupy, aby autobusy tramvajím neujížděly a podobně,“ dodává Vladimír.

Nové tramvajové zastávky v Mostě jsou v provedení ze skla, oceli a dřeva. Nové jsou také samotné nástupní ostrůvky. Paní Anna, která čeká na tramvaj do Litvínova, se obává, že v dnešní podobě dlouho nevydrží:

„Je to nové, tak je to krásné. Jak dlouho to bude takhle krásné, nevíme. Vandalové pracují na tom, aby to hezké nebylo.“

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova zažádal o další dotaci, tentokrát na nové elektronické označníky, které budou informovat cestující o tom, za jak dlouho přesně přijede jejich spoj.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme