Podvodníci opět rozesílají výzvy s nedoplatkem za odpad, varují exekutoři

Exekutorská komora řeší další vlnu falešných exekučních dopisů. Podvodníci v nich požadují, aby dotyčný uhradil desetitisícové částky za nedoplatek komunálního odpadu. Komora proto varuje, aby lidé na podobné výzvy nereagovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce

Exekuce | Foto: Český rozhlas

Podvodník posílá dopisy tentokrát poštou a navíc obyčejným psaním. Už to je nápadné. Každý úřední dokument totiž musí být poslaný doporučeně.

Falešná obálka je navíc označená červeným pruhem s nápisem exekuce. Ve většině případů se ale značí zeleným pruhem.

Pachatel navíc na listiny uvádí hlavičku neexistujícího exekutorského úřadu a zneužívá jména soudních exekutorů. V dokumentu jsou chybně uvedené i kontaktní údaje.

Už zhruba před měsícem informoval Český rozhlas o falešných dopisech, které se objevily ve Svitavách. Nová vlna dopisů je teď v Litomyšli.

Nedoplatek až 14 tisíc korun

Podvodník vyzývá adresáty k úhradě nedoplatku za komunální odpad ve výši až 14 tisíc korun. V opačném případě hrozí exekucí. Bankovní účty, které podvodník využívá, už v minulosti sloužily k páchání trestné činnosti - a to například v případě nedoplatků za elektřinu.

Lidé by v žádném případě neměli platit žádné částky, pokud si nejsou pravostí dopisu jistí. Pravost si lidé mohou ověřit na internetu. V případě falešné výzvy se lidé můžou obrátit přímo na Exekutorskou komoru nebo na policii.

Exekutorská komora kvůli tomu podává trestní oznámení. Pachateli tak hrozí trest odnětí svobody na tři roky v závislosti na výši škody. A to za trestný čin podvodu, padělání, držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka.

Falešná exekuční výzva | Foto: Exekutorská komora České republiky

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme