Policejní jednotka v jaderné elektrárně Temelín cvičila zásah proti dvěma útočníkům

Plot jaderné elektrárny Temelín odpoledne přelezli dva muži. Začalo tak cvičení speciální policejní jednotky, která sídlí přímo v areálu elektrárny. Během několika málo minut skončili muži s pouty na rukou v policejních dodávkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičný zásah policie v jaderné elektrárně Temelín

Cvičný zásah policie v jaderné elektrárně Temelín | Zdroj: ČTK

Na západní straně rozsáhlého areálu jaderné elektrárny Temelín přelezli dva muži plot. Varovné hlášení okamžitě dostali policisté a vyslali na místo dvě posádky. Nemají to daleko, protože jejich sídlo je přímo v areálu elektrárny. Ke dvěma útočníkům je navádí odstřelovač ze střechy jedné z budov.

Z policejní dodávky vyskákalo pět po zuby ozbrojených těžkooděnců. Prvního z mužů zastavili nedaleko budovy s reaktorem. Druhý z mužů se dal na útěk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičný zásah policie v jaderné elektrárně Temelín sledoval i reportér Martin Pokorný

Ozvalo se několik dělbuchů, které mají v první chvíli útočníky zmást. Pak už leží na zemi a míří na něj několik policistů s útočnými puškami.

„V elektrárně jsou objekty první kategorie, které jsou chráněny primárně. Po překonání plotu tedy policie zaujme takovou pozici, která nám umožňuje tyto objekty chránit,“ popisuje akci zakuklený velitel zásahu. Má na sobě možná dvacet kilogramů výstroje a výzbroje a jsou mu vidět jen modré oči.

Práci policistů na zemi jistí ještě odstřelovač ze střechy jedné z budov, vysvětluje velitel, jehož jméno zůstává v utajení:

„Vždy se jedná o dvojici, kdy je tam jeden odstřelovač a jeden pozorovatel, který v rámci pojítek dává informace dál.“

Fiktivní útočníky, kteří přelezli plot a běhali po areálu, dopadli policisté během několika minut. V České republice zatím k žádnému podobnému útoku na jadernou elektrárnu nedošlo. Policisté takové situace ale trénují několikrát do roka, říká ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek:

„Máme reakční časy strážní služby i zásahové jednotky. Je to v řádech sekund až velice málo minut, podle toho, kde by v areálu k situaci došlo.“

Stejnou zásahovou jednotku má i jaderná elektrárna Dukovany.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme