Policie se zabývá protimuslimským transparentem fotbalových fanoušků Jablonce

Policie vyšetřuje incident z nedělního fotbalového zápasu v Jablonci nad Nisou, kde skupina fanoušků rozvinula transparent se silně protimuslimským vyzněním. Dávný severský bojovník se štítem Evropa na něm kope do vepře s muslimským turbanem na hlavě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

Teď jsou tito fanoušci podezřelí z trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob.

„V dané věci jsme již zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod,“ potvrdila Českému rozhlasu policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie se zabývá protimuslimským transparentem při fotbalovém utkání v Jablonci. O tématu mluvil odborník na extremismus Jan Charvát

„Nicméně musí se k tomu vyjádřit příslušní znalci, to znamená znalci z oboru extremismu, a na základě toho budeme postupovat dále,“ doplnila.

Odborník na extremismus oslovený Českým rozhlasem Jan Charvát se spíše přiklání k názoru, že v tomto případě o trestný čin nešlo.

„I když je to záležitost, která je na hraně, která nepochybně překračuje řekněme nějaký etický rámec, ale myslím si, že ještě nenaplňuje tu právní charakteristiku. Ale je to samozřejmě na právnících, na policii a ministerstvu vnitra,“ uvedl Charvát.

Zmíněný transparent osobně považuje „za poměrně populistickou a celkem pochopitelnou jízdu na vlně zvednuté protimigrantské a protimuslimské řekněme nenávisti, která v současné době v Čechách poměrně silně rezonuje“.

Tomáš Šácha, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme