Policie zatím žádnou výbušninu v budovách Univerzity Pardubice nenašla

Pardubická univerzita – a to včetně pracovišť v dalších městech – je od rána zavřená, škola posunula začátek výuky na středu. Anonym tam totiž na dnešek ohlásil bombový útok. Policejní týmy v noci zkontrolovaly školní budovy, ráno pak pokračovaly prohlídkou kolejí. V blízkosti univerzitního areálu platí dopravní omezení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v noci na 30. září dokončila prohlídku prostor Univerzity Pardubice a uzavřela je. V 7 hodin ráno pak zahájila prohlídku vyklizených studentských kolejí

Policie v noci na 30. září dokončila prohlídku prostor Univerzity Pardubice a uzavřela je. V 7 hodin ráno pak zahájila prohlídku vyklizených studentských kolejí | Zdroj: ČTK

„Během včerejších odpoledních a večerních hodin a dnešních ranních hodin provedli policisté prohlídky všech zájmových univerzitních budov, a to nejen v Pardubicích, ale i například v České Třebové, Litomyšli a Praze. Zatím tyto prohlídky byly s výsledkem negativním,“ potvrdila policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Prohlídky podle ní skončily dnes v 9 hodin. Budovy pak byly zapečetěny a policisté zůstávají v jejich bezprostřední blízkosti. Pokud nedojde k nějaké mimořádné situaci a informace z anonymního oznámení se nepotvrdí, policie by mohla bezpečnostní opatření ukončit okolo 15. hodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli anonymní výhrůžce hlídá areál pardubické univerzity policie. Mluvili o tom policejní mluvčí Jitka Vavřinová a rektor Miroslav Ludwig

„S každou minutou, která uběhne, se situace zlepšuje. Bylo tam určité časové vymezení, které ještě neskončilo, takže počkejme,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig.

Anonymní dopis týkající se pardubické univerzity dorazil minulý týden. Podle informací z médií byl popis výbušného systému natolik podrobný, že se policie rozhodla brát výhrůžku vážně. Pátrání po identitě odesílatele stále probíhá, policie proto nechce podrobněji rozebírat obsah dopisu. Nasazení policisté každopádně chybí jinde.

„Komplikace je v tom, že Univerzita Pardubice je poměrně rozsáhlá organizace, má několik desítek budov. A v okamžiku, kdy musíme dělat opatření na tolika místech, tak policista, který měl být v tom okamžiku někde úplně jinde a dělat jinou práci, tak tam není a musí prověřovat nějakou možnost té výbušniny,“ vysvětlil krajský policejní ředitel Jan Švejdar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak hrozba bombového útoku ovlivňuje atmosféru v Pardubicích, zjišťoval redaktor Ondřej Wolf

Policie ještě nevyčíslila, kolik bezpečnostní opatření stála. O finančních ztrátách zatím nemá přehled ani Univerzita Pardubice.

„Studenti přišli o dva dny, učitelé a ostatní zaměstnanci o jeden den. Je tam celá řada dalších věcí. Máme například tři velké investiční akce, které právě realizujeme, a i ty firmy, které na nich pracují, musely areál univerzity opustit. Je tam mnoho a mnoho věcí, které na první pohled nejsou zřejmé, ale narušení života univerzity je zásadní,“ přiblížil rektor Ludwig.

Policie eviduje jen za první pololetí tohoto roku přes 170 případů šíření poplašné zprávy. „V roce 2013 se jednalo o 203 případů a v roce 2012 o 209 případů,“ dodala mluvčí Policejního prezidia Petra Strašilová. Za šíření poplašné zprávy hrozí až dva roky vězení.

Omezení i v dopravě

Studenti ubytovaní na kolejích museli pokoje opustit do sedmi hodin. Opatření se dotklo asi 150 zahraničních a několika desítek českých studentů. Někteří odešli ke známým nebo do města, další odjeli na univerzitou organizovaný celodenní výlet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Univerzita Pardubice uzavřela kvůli hrozbě bombového útoku všechny budovy včetně kolejí. Na místo se vypravil redaktor Ondřej Wolf

Volno dnes mají také žáci Základní školy Štefánikova, střední zdravotnické školy v Černé za Bory a obchodní akademie a jazykové školy v Havlíčkově ulici. Budovy se totiž nacházejí v blízkosti univerzitního areálu.

Policie rovněž uzavřela Studentskou ulici procházející kampusem, a to pro veškerou dopravu. Zároveň doporučuje, aby lidé omezili pohyb v blízkosti vysokoškolských budov. Změnila se i trasa linek 10 a 16, které místem projíždějí. Spoje nestaví na zastávce Univerzita, ale na zastávce Hradecká. Dál jezdí po Hradecké ulici na zastávku Cihelna točna.


Zvětšit mapu

Veronika Sedláčková, Drahomíra Bačkorová, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme