Policisté přestavěli služebnu na obývák. Radí v něm obětem domácího násilí

Ostravští policisté pomáhají obětem domácího násilí ve speciálních místnostech. Tým odborníků v nich radí týraným lidem, jak vyřešit problémy, do kterých je dostává jejich partner nebo rodič. Počet podobných násilníků, které musí policisté vykázat z domácností, roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: Český rozhlas

Stěny jsou namalované nazeleno, na nich visí obrazy. Všude kolem je spousta květin. Tak vypadá přestavěná policejní služebna, kde specialisté řeší problémy, do kterých se dostávají oběti domácího násilí.

„Máme tady i koutek pro děti, které si tady můžou hrát,“ doplňuje popis místnosti vedoucí speciálního policejního týmu Petr Návrat.

Jenom v loňském roce zde policisté řešili zhruba 300 případů se znaky domácího násilí. Při konzultacích se v netradičních místnostech prostřídalo několik desítek lidí. Mnohé oběti navíc dokázali muži zákona ubránit před dalšími útoky násilníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hned čtyři místnosti na policejních služebnách v Ostravě se proměnily v pohodlný obývák. Proč? To zjišťoval reportér Stanislav Janalík

„Od té doby, co tým specialistů funguje, jsme vykázali bezmála 320 násilníků. Jen v loňském roce 42,“ uvádí čísla Návrat.

Místnosti, které pomáhají obětem domácího násilí, si pochvalují i odborníci z Bílého kruhu bezpečí.

„Myslím, že jsou velmi přínosné. Člověk, který tam přichází s takto závažnou věcí a mnohdy poprvé se má svěřit s tím, co zažívá doma, tak pro něj jsou ty místnosti v porovnání s klasickými policejními služebnami velmi dobré,“ potvrzuje vedoucí ostravského Intervenčního centra Lucie Paprsteinová.

I když v posledních letech přibývá lidí, kteří najdou odvahu vyhledat pomoc, pořád se najdou mlčící oběti, které žijí vedle násilníků. S překonáním strachu jim přitom kolikrát může pomoci i jejich okolí.

„Někdy stačí se svěřit i blízkému okolí: kamarádovi, sousedce. Ti už jsou zdatnější a mnohdy silnější pomoc zprostředkovat,“ dodává Paprsteinová s tím, že základem je proto svěřit se a vyjít s problémem na veřejnost.

V počtu hlášených případů domácího násilí Ostravsko patří na vrchol celorepublikových žebříčků. Nejčastějšími oběťmi jsou pak ženy a děti, výjimkou ale nejsou ani senioři, které se starají jejich příbuzní.

Stanislav Janalík, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme