Policisté zasahovali u pražského squatu Cibulka. Deset aktivistů zadrželi

Policie zadržela deset squaterů z usedlosti Cibulka. V pražských Košířích zasahovala od rána speciální pořádková jednotka. Vyzvala squatery, aby objekt opustili. Část squaterů z usedlosti odešla. Zbývající čtyři aktivisty museli policisté vyhnat násilím. Majitel nemovitosti Oldřich Vaníček podal včera večer na obyvatele Cibulky trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahují u pražského squatu Cibulka

Policisté zasahují u pražského squatu Cibulka | Foto: Magdaléna Medková

Zásah na Cibulce začal kolem 9. hodiny ranní. Policisté areál zabezpečili páskami a vyzvali squatery k opuštění Cibulky.

Část z nich zhruba po dvou hodinách výzvu vyslyšela, čtyři ale vylezli na střechu budovy.

„Celkově zásah vnímáme tak, že proběhl velice v klidu. Nicméně poslední čtyři osoby, které se v nemovitosti zdržovaly, nebyly ochotny reagovat na informace od policistů a vyvstalou situaci, proto proti nim byl proveden zákrok za použití donucovacích prostředků. Tyto osoby při zákroku utrpěly zranění lehkého rázu, kdy hovoříme především o dílčích odřeninách,“ dodal mluvčí policie Tomáš Hulan.

Majitel nemovitosti Oldřich Vaníček nepředložil obyvatelům plán na rekonstrukci památkově chráněného objektu a na konci března vypověděl s aktivisty smlouvu.

Squateři se prý bojí, že usedlost bude dál chátrat. Areál proto nechtějí opustit, dokud jim majitel nepředloží projekt na rekonstrukci.

„Chtěli upozornit na to, že památkově chráněná budova od 90. let chátrá. A oni prý byli jediní, kteří se o ni za poslední tři roky starali,“ dodává z místa redaktorka Magdaléna Medková.

Policisté zasahují u pražského squatu Cibulka | Foto: Magdaléna Medková

Usedlost Cibulka, jejíž historie sahá do 14. století, je dlouhou dobu neudržovaná. Před pěti lety se o její oživení pokusila skupina mladých lidí, která připravovala v objektu se souhlasem majitele kulturní projekty.

V listopadu 2008 zde ale propukl fyzický konflikt mezi obyvateli usedlosti a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Zraněni byli tři policisté a čtyři squateři obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti se pak od squaterů odvrátil.

Znovu objekt obsadili v roce 2012, policie je opět vystěhovala. Po dalších jednáních aktivisté s majitelem Cibulky uzavřeli smlouvu, kterou ale vlastník ke konci letošního března vypověděl.

Magdaléna Medková, Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme