Polští aktivisté blokují silnici z Náchoda do Vratislavi, řidiče čekají problémy

Se zdržením musí počítat řidiči jedoucí z Náchoda do polské Vratislavi. Mezinárodní silnici od dnešního poledne blokují polští aktivisté. Přes hraniční přechod v Náchodě-Bělovsi denně jezdí tisíce kamionů a policie očekává velké dopravní komplikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do protestů se zapojili studenti i důchodci

Do protestů se zapojili studenti i důchodci | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Loni zemřelo na 120kilometrovém úseku mezinárodní komunikace 24 lidí. Podle aktivistů se jedná o jednu z nejnebezpečnějších silnic v Polsku. Blokádou chtějí urychlit stavbu rychlostní silnice z Vratislavi k české hranici.

Organizátoři protestu se chystají v devíti obcích na trase blokovat silnici tím, že budou přecházet nekonečným hadem tam a zpátky. Začali ve 12 hodin v obci Kobierzyce poblíž Vratislavi, postupně se dvacetiminutové blokády budou přesunovat po silnici směrem k Česku. Poslední blokáda je naplánovaná na 14.20 v lázních Dušniky 20 kilometrů od české hranice.

Silnici se odpoledne vyhněte, vzkazuje policie

Vzhledem k pátečnímu provozu to může způsobit velký problém, upozorňuje mluvčí náchodských policistů Eva Prachařová.

„Zvýšili jsme výkon služby jak dopravní, tak pořádkové a počítáme s tím, že se doprava může zahustit natolik, že by to činilo problémy s průjezdností Náchoda. V tom případě jsme připraveni odstavovat nákladní vozy tak, aby byla zachována průjezdnost a co největší bezpečnost,“ popsala mluvčí chystaná policejní opatření.

Předpokládá se, že silnice zůstane těžko průjezdná i nějakou dobu po skončení blokády. Každopádně policie doporučuje motoristům, aby se silnici E67 z Náchoda do Vratislavi odpoledne raději úplně vyhnuli. Pro osobní auta existují objízdné trasy, řidiči na nich ale najedou desítky kilometrů navíc. Pro kamiony je to problematické, protože na nejbližších přechodech platí váhové omezení pro kamiony.

Blokáda silnice z polské Vratislavi k hraničnímu přechodu v Náchodě | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme