Popálené Natálce pomohla romská miss v Ostravě. Žháři zaplatili z odškodného jen zlomek, říká matka

Popálená Natálka z Vítkova na Opavsku se poprvé po dlouhé době ukázala na veřejnosti. Devítileté dívce věnovali pořadatelé první ročník soutěže Miss Gypsy v Ostravě. Výtěžek akce aspoň zčásti rodině zaplatí léčbu. Pachatelé žhářského útoku z roku 2009 totiž zatím splatili jen mizivou část z odškodnění, které rodině přiřkl soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natálka dostává jízdní kolo

Natálka dostává jízdní kolo | Foto: Michal Polášek

Natálka i její rodina přišli na pódium při prvním ročníku soutěže Miss Gypsy v Ostravě. Dívka dostala jízdní kolo, mobilní telefon a dvacet tisíc korun, které jí věnovali Romové a další dárci.

„Lidé si to neuvědomují, ale i když je to sedm let, tak si myslím, že rasismus ještě více bují,“ předseda Unie Olašských Romů Josef Stojka.

Natálka je stále velmi plachá, na galavečer soutěže romských dívek se ale těšila. „Jo, jo,“ potvrzuje potichu popálená dívka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Popálenou Natálku podpořil první ročník romské miss v Ostravě. Žháři zaplatili z odškodného jen zlomek, říká matka. Natáčel Michal Polášek

Na co rodiče výtěžek akce využijí? „Na masti, do školy a na takové věci běžné v domácnosti. Hlavně na ty mastičky, jsou hodně drahé. Už je hodně dlouho nepoužíváme, protože na ně nemáme,“ vysvětluje matka Anna Siváková.

Domek ve Vítkově zapálili Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš v noci z 18. na 19. dubna 2009. Z devíti milionů, které jim soud nařídil jako odškodné zaplatit, zatím podle Sivákové poslali jen zlomek.

„Možná tak pět tisíc, to je moc za těch sedm let. Od začátku neplatili, začali teprve před dvěma lety. Platí dva z nich, ale jsou to minimální částky. Měsíčně posílají dvě tři stovky,“ dodává matka popálené dívky.

Žhářský útok ve Vítkově
Tři pravicoví extremisté zaútočili v noci z 18. na 19. dubna 2009 na domek ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela početná romská rodina. Chvíli před půlnocí vhodil každý z nich do okna zápalnou lahev naplněnou benzinem. Poté žháři nasedli do auta, kde čekal jejich komplic, a zmizeli ve tmě. Jejich čin vyvolal jednu z nejostřeji sledovaných kauz v Česku. Útočníci Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš odešli od soudu s výjimečnými tresty - od 20 do 22 let. „Akce byla naplánována, dům byl vytipován, jednalo se o naprosto neobvyklý brutální útok,“ zdůvodnil tehdy své rozhodnutí soudce.

Natálka jezdí na pravidelné kontroly a zákroky. Umělá kůže, která nahradila spálenou, na rozdíl od těla devítileté dívky neroste. Její maminka je s ní 24 hodin denně, i ve škole.

„Nevím, jestli to vůbec někdy postoupí, že by byla i ve třídě sama. Bojí se hodně lidí i dětí. Už se stalo, že jí ublížily i děti, takže už proto nechce být sama,“ dodává Siváková s tím, že naproti tomu spolužáci ve třídě se k Natálce chovají velmi hezky.

Titul Miss Gypsy 2016 získala v Ostravě sedmnáctiletá studentka Vanessa Richterová z Brna. Druhá skončila sedmnáctiletá Kristýna Tomková z Ústí nad Labem a třetí byla patnáctiletá Kristína Brodyová z Ostravy.

Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme