Potápěči pátrají na dně Vltavy v centru Prahy po Juditině mostu

Dno Vltavy pod Karlovým mostem v Praze opět zkoumají potápěči. Tentokrát se zaměří hlavně na hledání základů Juditina mostu, který v těchto místech stával. Naposledy potápěči prostor u Staroměstské mostecké věže zkoumali před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na místě dřív stával dřevěný most, ukazuje památkář Ondřej Šefců

Na místě dřív stával dřevěný most, ukazuje památkář Ondřej Šefců | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Juditin most byl kamenný most a předchůdce o něco jižněji ležícího Karlova mostu.

Byl dokončen roku 1172 a stal se tak nejstarším kamenným mostem v Českých zemích a jedním z nejstarších severně od Alp.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potápěči zkoumají vltavské dno v Praze, hledají pozůstatky Juditina mostu. Z místa se přihlásila reportérka Eva Rajlichová

V té době byly ve střední Evropě jen dva kamenné mosty, v Řezně a Drážďanech. Ještě před ním tu stával dřevěný most, jehož zbytky se budou také hledat.

„Směřujeme to k tomu, abychom si udělali představu, jak to na dně je. I proto, když bude na Vltavě probíhat třeba bagrování nebo jiné činnosti, aby naši archeologové věděli, kam cílit svůj zájem,“ říká hlavní kurátorka sbírek Muzea hl. m. Prahy Pavla Státníková.

V oblasti je hloubka do 1,5 metru. V místě, kde je náhon mlýna, je větší – kolem 2 až 2,5 metru. Viditelnost se odvíjí také od teploty vody – čím studenější, tím lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu vltavského dna pod Karlovým mostem mluvil archeolog Muzea hlavního města Prahy Petr Starec

Jinak je v místě prý trochu více bahna, dál je pak písek a kameny. Nejoblíbenějším nástrojem potápěčů v objevování je obyčejný smetáček.

Podle vedoucího skupiny potápěčů Petra Slezáka má voda ve Vltavě dnes ráno 4 stupně a viditelnost je půl metru, prý to jsou sejné podmínky jako před dvěma roky. Potápěči tu budou pracovat dnes celý den a pak v neděli a možná ještě v pondělí.

Předloňské nálezy ukáže výstava

Při minulém průzkumu byl asi největším překvapením nález revolveru. Šlo o poplašnou zbraň a policie si ho vzala na balistickou expertizu.

Také se našla celá řada sklenic nebo popelníků z okolních restaurací, mince, peněženky, láhve od sektu, ale i několik nadějných kousků – třeba úlomky keramiky, které jsou mnoho set let staré, a také část sousoší svatého Iva z Karlova mostu nebo řada dřevěných částí mostu.

„Dřevěné předměty, které byly ve Vltavě nalezeny, jsou doteď naloženy v cukrových lázních, které je petrifikují, a teprve posléze budou předmětem konkrétního výzkumu,“ dodává Státníková.

Ukázky nejzajímavějších nálezů z průzkumu v roce 2014 představí muzejníci na stálé výstavě v podzemí Staroměstské mostecké věže už na konci března.

Mezi nalezenými věcmi je i spousta lahví | Foto: Eva Rajlichová

Vltavské dno skrývá nejrůznější předměty | Foto: Eva Rajlichová

Potápěči tentokrát zkusí hledat pozůstatky Juditina mostu | Foto: Eva Rajlichová

Juditin most byl předchůdce o něco jižněji ležícího Karlova mostu | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme