Povinné měřiče tepla vnímají na Ostravsku různě, jedni se těší, jiní se bojí plísní

Ostravskou poradnu Sdružení nájemníků zavalily koncem roku dotazy ohledně měřičů tepla na radiátorech. Od nového roku musí být ve všech bytech a ne každé družstvo nebo soukromý majitel domu novinku vítá. Mezi nájemníky na Ostravsku budí novinka rozporuplné reakce. Jedni se těší, že ušetří za vytápění, druzí mají strach, že sousedé vypnou radiátory a po domě se rozšíří plíseň. Mnoho majitelů domů tak do poslední chvíle s instalací měřičů váhá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ústřední topení

ústřední topení | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Vyúčtování za teplo je postrachem nejedné domácnosti, na splacení účtenek často padnou poslední úspory. Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků si myslí, že měřiče tepla mohou některým lidem peníze ušetřit.

„Naopak pro ty, kteří byli zvyklí třeba byty přetápět, se může stát, že jim náklady na vytápění porostou,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Ostravsku budí povinné měřiče tepla rozporuplné reakce. Natáčela tam redaktorka Andrea Čánová

Mezi optimisty patří Milan z Ostravy, který se vyloženě na měřiče tepla těší. „Mám pozavírané ventily a netopím a druzí topí tím stylem, že vytápí na plné pecky a mají otevřená okna,“ vysvětluje.

Jenže pan Milan narazil na problém, jeho bytové družstvo se k novince staví vyhýbavě a hledá způsoby, jak měřiče na radiátory vůbec neinstalovat.

„Začali se vymlouvat, za prvé že musí sehnat měřiče a za druhé, že tam lze udělat nějakou výjimku. Zajímalo by mě, jestli tam ta výjimka jde opravdu udělat,“ dodává.

Mění se pravidla pro vyúčtování tepla, končí rozpočítávání podle plochy bytu

Číst článek

„Zatím bych na to nespoléhal. Ta povinnost ze zákona tam samozřejmě je a nevidím zatím žádný důvod, proč se k tomu družstvo nepostaví čelem,“ reaguje Jan Vozárik ze sdružení nájemníků.

Měřáky tepla ale nechtějí i mnozí nájemníci, jako třeba tato žena z Ostravy: „Máme spoustu známých, kteří nám řekli, že jakmile se daly měřiče na topení, všude je plíseň. A co je milejší pro Evropskou unii a náš stát, plíseň v bytech, aby se lidé léčili, nebo aby si topili podle toho, jak potřebují?“

S tímto názorem ale Jan Vozárik ze sdružení nájemníků nesouhlasí. „Plísně vznikají hlavně nedostatečným a nesprávným větráním hlavně po instalaci plastových oken,“ zdůrazňuje.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme