Povolební jednání v Pardubickém kraji pokračují. Skončí ANO v opozici?

Vyjednávání o nové koalici začala v Pardubickém kraji naplno až první pracovní den. ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj by se mohla domluvit s ODS a hnutím Starostové a nezávislí. Vítězné hnutí ANO by tak stejně jako v Královéhradeckém kraji skončilo v opozici. Jednat chtějí politici celý den, jasnější obrysy by tak koalice mohla získat v podvečerních hodinách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr hnutí ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek

Lídr hnutí ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek | Foto: Český rozhlas

Povolební vyjednávání začala v Pardubickém kraji už v sobotu. Následující den si ale lídři vítězných uskupení dali pauzu a náročné schůzky vyměnili za Velkou pardubickou. Utváření koalice se tak naplno rozběhlo až na začátku týdne.

Přestože ANO získalo 12 ze 45 křesel v krajském zastupitelstvu, nemá silnou vyjednávací pozici. Druhá ČSSD a třetí Koalice pro Pardubický kraj jsou ve vedení kraje už čtyři roky. Lídři Martin Netolický a Roman Línek se tak už před volbami domluvili, že chtějí spolupracovat i do budoucna. A na tom se nic nezměnilo.

Lídr Koalice pro Pardubický kraj navíc naznačil, že spolu se sociálními demokraty mají silnou vyjednávací pozici.

Do zastupitelstva Pardubického kraje se dostalo šest uskupení. Zvítězilo hnutí ANO, které má o jeden mandát více než ČSSD. Třetí skončila Koalice pro Pardubický kraj, následovaná komunisty, ODS a hnutím Starostové a nezávislí.

„Vzhledem k tomu, že jsme byli v dosavadní koalici jedním ze dvou klíčových hráčů, tak bych řekl, že oba tyto subjekty dostaly mandát poměrně silný, pokud se sečte,“ poznamenal Línek.

ANO by tak mohlo vytvořit koalici právě s ČSSD a Koalicí pro Pardubický kraj. Žádný z lídrů ji úplně nevyloučil.

Stranám by to zajistilo pohodlnou většinu 30 křesel, hnutí ANO by ale mělo velmi malou šanci získat pro svého lídra Jana Řehounka křeslo hejtmana. „Pro mě je důležité, aby se hnutí ANO stalo součástí krajské koalice. Vyhráli jsme a je legitimní, abych usiloval o pozici hejtmana. Pokud to nebude možné, tak budu muset změnit vyjednávání,“ řekl Řehounek.

Mnohem pravděpodobnější je, že se sociální demokraté a Koalice pro Pardubický kraj domluví s ODS a Starosty a nezávislými. Budou mít celkem 28 mandátů a pošlou ANO spolu s KSČM do opozice.

Řehounek by ale mohl získat post náměstka pro zdravotnictví. Už před volbami totiž přišel z pozice náměstka primátora města Pardubic s nápadem postavit novou krajskou nemocnici na zelené louce.

Jednání budou pokračovat do večera

Vše je ale zatím předčasné, variant pro koalici v Pardubickém kraji je podle hejtmana Martina Netolického z ČSSD celá řada. „Pokud se všichni domluví třeba s KSČM, tak bude ČSSD v opozici,“ dodal.

Jednání jednotlivých vyjednávacích týmů jsou naplánována na celý den. Po obědě se zástupci ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj sejdou s představiteli hnutí ANO a v 16 hodin mají na programu schůzku s ODS a Starosty a nezávislými.

Volby do krajských zastupitelstev 2016. Získané mandáty - Pardubický kraj | Foto: ČTK

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme