Požadavků na provizorní mosty v severních Čechách přibývá

Chrastava na Liberecku, kterou postihly katastrofální povodně, má první provizorní montovaný most. Usnadní dopravu do místní průmyslové zóny a na druhou stranu města. Postavili jej vojáci a dočasně nahradí secesní most z roku 1907, který vzala minulý týden velká voda. Nový dočasný most získal i Rousínov na Českolipsku. Další mosty bude armáda stavět podle požadavků Libereckého a Ústeckého kraje, kterých bude podle všeho přibývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba provizorního mostu v Chrastavě

stavba provizorního mostu v Chrastavě | Zdroj: ČTK

Po novém, čtyřicetimetrovém chrastavském mostu mohou jezdit jen nákladní automobily, připomíná starosta Chrastavy Michael Canov:

Přehrát

00:00 / 00:00

O instalování provizorních mostů v oblastech zasažených povodněmi mluvil na Rádiu Česko velitel 15. ženijní brigády Ota Rolenec

„Osobní automobily budou odvedeny objížďkou přes firmu JIP, než budou moci projíždět ulicí Družstevní, až se upraví. Po vybudování trvalejšího provizorního mostu budou jezdit přes něj.“

Ústecký kraj si u armády objednal zatím stavbu deseti provizorních mostů, Liberecký čtyři. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová ale Rádiu Česko v sobotu řekla, že dojde k navýšení počtu těchto mostů:

„Někteří starostové měli dost práce například se svými vlastními domy, domy svých sousedů a most byl druhotný. Nyní nastupuje sčítání škod a najednou se zjišťuje, že je most narušen a musí být stržen nebo hrozí, že se stane potencionální překážkou na vodním toku a mohl by při dalších povodních vytvořit hráz.“

„Takových mostů přibývá a čekáme, že ještě přibývat bude. Nyní jich je kolem osmdesáti. Něco ale byly mostky k domům bez stavebního povolení, které nepřipadají v úvahu. Hlavní spojnice mezi oběma břehy ale budou nahrazeny,“ dodala hejtmanka.

Vydrží i šest let

„Kolik bude nakonec našich mostů potřeba nevíme. Požadavků je nyní čtrnáct, předpokládáme ale, že toto číslo není konečné,“ uvedl velitel 15. ženijní brigády Ota Rolenec.

Mosty, které armáda instaluje, jsou z majetku státních hmotných rezerv. Jedinou výjimkou je právě most postavený v Chrastavě, který je v majetku armády.

„Mosty jsou předávány do péče uživatelům, tedy Správě údržby silnic nebo starostům jednotlivých obcí. Do tří let by měl být vybudován most nový, stálý. Po povodních v roce 2002 se naše provizorní mosty ale užívaly na některých místech i šest let,“ dodává Rolenec.

Ivana Bernáthová, Alena Adamcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme