Pozor na mrtvé ptáky a vosí hnízda. Revize komínu je ideální před topnou sezonou

Předpis o požární bezpečnosti hovoří jasně: Každý komín připojený k funkčnímu kotli na vytápění musí alespoň jednou za rok zkontrolovat kominík. Týká se to rodinných a bytových domů, ale také chat a chalup. Lidé za kontrolu zaplatí několik stovek korun, často tak ale ochrání dům před požárem. V létě mají přitom kominíci téměř stejně práce jako v zimě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kominické náčiní

Kominické náčiní | Foto: Olga Štrejbarová

Kominíka v létě pozvala například i Věra Kroužilová. Její osmdesátiletý otec ve svém domě v Batňovicích na Trutnovsku topí sice hlavně plynem, ale někdy si přitápí i uhlím.

Prohlídka začíná na střeše. Kominík Zdeněk Pithart má kromě tradičních nástrojů s sebou i speciální náčiní: třeba svítilnu, která umí v komíně udělat fotku nebo natočit video.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý komín by měl jednou za rok zkontrolovat kominík. Natáčel Václav Plecháček

Zároveň funguje i jako jakási škrabka. „Jak se to odloupne, tak se změní průměr průduchu,“ vysvětluje Pithart.

Prohlídka ze střechy a následné čištění komína zabere jen asi čtvrt hodiny, pak jde kominík zkontrolovat i samotný kotel.

„Máme dva komíny, takže to necháváme zkontrolovat pravidelně. Většinou jednou ročně,“ říká Věra Kroužilová. V domě je vše v pořádku.

Lidí, kteří nezapomínají zvát domů kominíka pravidelně, přitom podle sedmnáctiletých zkušeností Zdeňka Pitharta přibývá. Stále je podle něj ale hodně těch, kteří si komíny vymetají sami, a ne vždy to udělají správně.

„Stává se, že je to udělané neodborně. Na konci toho potrubí třeba zůstane kopeček sazí. Pak lidé sedí u kávy, celé se to zacpe, začne se z toho kouřit a volají kominíka,“ popisuje Pithart.

Problémy lidé poznají tak, že komín netáhne, je cítit kouř a v případě, že topí plynem, tak se zamlžují okna a vzduch je plný typického zápachu.

Čistit komín odborníci doporučují minimálně jednou ročně, záleží na druhu kotle i paliva. Ideální je revize před hlavní topnou sezonou, kdy může být v komíně kromě sazí například mrtvý pták nebo vosí hnízdo.

Václav Plecháček, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme