Praha 22 ustoupila rodičům. Mateřské školy zůstanou přes léto částečně otevřené

Státní mateřské školy zůstanou na Praze 22 v létě částečně otevřené. Původně přitom chtěly ředitelky a radnice přes prázdniny uzavřít všechny tři školky, které městská část zřizuje. Rodičům doporučovaly využít příměstské tábory nebo soukromé školky, které jsou několikanásobně dražší. Někteří rodiče se proto vzbouřili a začali sbírat podpisy pod petici. Praha 22 následně svůj postoj změnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě ve školce. Ilustrační foto

Dítě ve školce. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„V uplynulých dnech jsem mluvil s celou řadou rodičů i maminek samoživitelek. Po vyhodnocení jejich argumentů a po dohodě s ředitelkami jsme připravili nový plán letního provozu,“ řekl nezávislý starosta Martin Turnovský zvolený za Hnutí Pro Prahu.

Ředitelky mateřských škol na Praze 22 tak rodičům nabídnou omezený prázdninový provoz od 3. července do 21. července. „Současně zůstává platná nabídka příměstských táborů pro předškoláky i školáky a zvýhodněné ceny v soukromých školkách, které městská část vyjednala,“ uvádějí stránky městské části.

Letní provoz? Ekonomické i personální problémy, říkají ředitelky

Mateřské školy na Praze 22 měly dosud přes prázdniny alespoň částečně otevřeno, letos ale chtěly ředitelky a radnice brány pro děti a jejich rodiče v létě uzavřít.

Termíny otevření MŠ na Praze 22
MŠ Pitkovice 3. - 7. 7. 2017
MŠ Sluneční 10. - 14. 7. 2017
MŠ Za Nadýmačem 17. - 21. 7. 2017

Zápis k prázdninovému provozu se uskuteční od 13 do 17 hodin
MŠ Pitkovice 5. 4. 2017
MŠ Sluneční 4. 4. 2017
MŠ Za Nadýmačem 6. 4. 2017

Ředitelkám došla s rodiči trpělivost, protože přihlášené děti do školek buď vůbec nechodily, nebo nepravidelně a bez omluvy. Poukazovaly především na ekonomické ztráty, personální problémy i rekonstrukci školek přes léto.

„Skutečná docházka dětí v červenci a srpnu za poslední tři roky byla téměř vždy o 50 procent nižší, než byl počet přihlášených dětí. Děti, které byly k docházce přihlášeny, do školky buď vůbec nechodily, nebo nepravidelně a velmi často bez řádné omluvy,“ vysvětlovaly původní rozhodnutí ředitelky mateřských škol.

Rodičům doporučovaly využít příměstské tábory nebo soukromé školky, obojí bylo několikanásobně dražší. Starosta Turnovský ale upozorňoval, že Praha 22 nabízí rodičům přes léto množství alternativ.

„Městská část pomáhá organizovat letní příměstské tábory, v tuto chvíli jich je asi sedm. Samozřejmě jsou brány v potaz i nabídky soukromých mateřských škol, kterých je tady opravdu hodně,“ vyjmenovával starosta.

Petice postoj nezmění

Někteří rodiče se ale rozhodli bránit peticí, kterou i přes změnu postoje městské části přinesli v úterý na radnici.

Praha 22 uzavře v létě všechny státní mateřské školy. Využijte soukromé, vzkazuje rodičům

Číst článek

„Připravili jste nám perných čtrnáct dní, kdy jsme nevěděli, jestli dřív shánět hlídání pro naše děti na léto nebo podpisy na petiční archy. Naštěstí jsme zvládli obojí, a proto přikládáme 29 petičních archů s celkem 444 podpisy, které podporují naše a nyní už i vaše rozhodnutí,“ píší radním organizátoři petice v čele s nezávislou zastupitelkou Kateřinou Erbsovou, zvolenou za TOP 09.

Ředitelka Mateřské školy Pitkovice Vlasta Zdobinská si ale za původním rozhodnutím uzavřít školky přes léto stojí. Problémy se podle ní nepodařilo vyřešit.

„Učitelky si nemají kdy vybrat dovolenou. Sice tedy budeme mít o prázdninách otevřeno, ale pravděpodobně budeme muset zavřít během školního roku, protože nebudu mít zaměstnance,“ vysvětluje Zdobinská s tím, že rodiče na její školce neměli s uzavřením školek přes prázdniny problém.

Pražské městské části většinou zajišťují alespoň omezený provoz školek na část prázdnin. Mateřské školy se často po určité době, například 14 dnech, střídají, aby rodiče měli kam své děti dát.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme