Praha 9 chce do dvou let otevřít rozsáhlý komplex Proseckých skal

V pískovcových štolách, vyhloubených v 17. století na pražském Proseku, by se měl do dvou let pro návštěvníky otevřít více než půlkilometrový vyhlídkový okruh. Promění se také okolí zanedbaného místa, kde dnes přespávají lidé bez domova. Vznikne tam i venkovní vyhlídková plošina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prosecké skály

Prosecké skály | Foto: Zdeňka Trenčínská

Rozsáhlý systém křivolakých štol na těžbu pískovce najdeme na jižním okraji prosecké plošiny v Praze 9.

„Je to labyrint, který vznikl lidskou činností v 17. století, kdy se zde těžil písek na čištění nádobí. Chodby a průchody tvoří takovou ‚mikro Macochu‘,“ říká Zdeněk Davídek, radní Prahy 9 z Hnutí pro Prahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

U Proseckých skal, které se mají do dvou let zcela zpřístupnit veřejnosti, natáčel Jan Charvát

Současná délka chodeb je asi 500 metrů, chystá se zpřístupnění asi 700 metrů dlouhého okruhu, který návštěvníci projdou zhruba za 20 minut.

„Plošina bude bezbariérová, budou zde nasvícené a odvodněné zpevněné cesty,“ dodává radní s tím, že část nákladů, zhruba 12 milionů korun, bude financována z Evropské unie. Celkové náklady ale budou o 14 až 19 milionů vyšší.

Prosecké skály jsou zajímavé i výskytem unikátního druhu červa Enchytraeus bohemicus, který se nikde jinde na světě nevyskytuje.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme