Praha 9 může začít s demolicí garáží na Krocínce. Vykoupila je od čtyř dalších vlastníků

Praha 9 odkoupila další garáže od soukromých vlastníků v oblasti Krocínky ve Vysočanech. Městská část tak může začít s jejich demolicí. Velký pozemek chce poté rozparcelovat a odprodat zájemcům o rodinné domy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha 9 může začít s demolicí garáží na Krocínce. Vykoupila je od čtyř dalších vlastníků

Praha 9 může začít s demolicí garáží na Krocínce. Vykoupila je od čtyř dalších vlastníků | Foto: Jan Charvát

K odkoupení garáží přistoupila radnice před několika lety poté, co v nich začali bydlet bezdomovci.

Nejprve získala část z původních 56 garáží od bytového družstva Prosek, teď schválila odkup dalších čtyř od soukromých majitelů.

„Ti, kteří garáž chtěli, tak jsme jim nabídli garáže blíže jejich bydlišti – v našem garážovém domě na Proseku. Jednotlivá garáž byla prodána za 100 tisíc korun,“ upřesňuje místostarosta a radní pro územní rozvoj Marek Doležal z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha 9 může začít s demolicí garáží na Krocínce. Vykoupila je od čtyř dalších vlastníků. Podrobnosti zjišťoval Jan Charvát

Garáže chce teď vedení deváté městské části zbourat, celý pozemek rozdělit na jednotlivé části, aby jej nemohla vykoupit jedna developerská firma, a rozprodat je.

„Krocínka je řekněme vilová čtvrť s domky a byli bychom rádi, aby byl ten ráz zachován,“ vysvětluje Doležal.

Dana Balcarová, nezávislá zastupitelka a členka občanského sdružení Krocan, ale upozorňuje, že území se může úplně změnit, i když se pozemek rozdělí.

„Obávám se, že když se ta parcela rozdělí na mnoho malých parcel, tak tam vzniknou stavby, které mohou být architektonicky rozdílné. Mohou mít kolem sebe třímetrové ploty a celé území úplně ztratí svůj prvorepublikový charakter, což by byla velká škoda,“ popisuje Balcarová.

Nelíbí se jí také samotné bourání garáží. Podle Balcarové mohli zůstat na svých místech, kdyby radnice řešila problém s bezdomovci včas.

„Do garáží, které už byly částečně opuštěné, protože radnice dala současným nájemcům výpověď, se nastěhovali bezdomovci. Postupně tam vznikla otevřená drogová scéna. Žádali jsme, aby radnice zjednala nápravu a řádně se starala o svůj majetek,“ říká Dana Balcarová.

Radnice už má hotovou studii, jak pozemky rozdělit. Její detaily chce prozradit na plánované diskusi s občany o budoucí podobě Krocínky.

Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme