Praha chce opravit Průmyslový palác, příští rok chce vyhlásit soutěž na dodavatele stavby

Praha znovu postaví levé křídlo Průmyslového paláce. Část budovy této secesní památky z devatenáctého století shořela v roce 2008. Soutěž na dodavatele stavby chce pražský magistrát vyhlásit už příští rok. Kromě toho plánuje celkovou revitalizaci areálu Výstaviště Praha za jeden a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslový palác Výstaviště Praha Holešovice

Průmyslový palác Výstaviště Praha Holešovice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Rozbitá okna, oprýskaná omítka, zamřížované dveře. Takový je stav většiny budov na Výstavišti Praha. Podle současného radního pro kulturu Jana Wolfa z KDU-ČSL za to může víc než dvacet let nezájmu ze strany správce areálu.

„Magistrát hlavního města Prahy od roku 1991 v podstatě rezignoval na jakékoli dozorčí věci ohledně výstaviště Holešovice,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha znovu postaví levé křídlo Průmyslového paláce, další podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Štefanová

Pražský magistrát chce s opravami začít už letos. Prioritou je rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce, který v areálu výstaviště stojí od konce 19. století.

„Já věřím, že letos se nám podaří vysoutěžit projekt na dostavbu levého křídla, v roce 2016 bychom rádi vysoutěžili zhotovitele a realizátora stavby a v roce 2017 by se mohlo začít stavět. Samozřejmě je to dne odvislé od toho, jak se případně neúspěšní soutěžitelé o realizaci budou odvolávat,“ upozorňuje Wolf.

Praha do roku 2020 investuje do výstaviště 1,5 miliardy

Letos dá Praha ze svého rozpočtu 110 milionů korun na opravu a údržbu celého výstaviště. Změnit by se měl hlavně prostor před Průmyslovým palácem.

„Plánujeme zvelebení záhonů před Průmyslovým palácem včetně zprovoznění fontán před branou. Zároveň plánujeme i opravu mozaiky, která je velmi poničená po několika letech, kdy do areálu nebylo moc investováno,“ popisuje Martin Kala (KDU-ČSL), předseda představenstva akciové společnosti Rozvojové projekty Praha, která má areál na starosti.

„Co se týče samotného paláce, ve spolupráci s hlavním městem Prahou je připravován projekt, bude vypsáno výběrové řízení s tím, že v tuto chvíli je to ve fázi, kdy se vybírá projektant, je vypsán konkurz na splnění kvalifikačních předpokladů,“ doplňuje.

Letos musí na výstavišti opravit taky strojní zařízení Křižíkovy fontány nebo vytápění a omítku Lapidária. Magistrát slíbil, že během následujících pěti let investuje do výstaviště jeden a půl miliardy korun.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme