Praha koupí Ďolíček. Pro pořízení stadionu Bohemians byla většina zastupitelstva

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo nákup vršovického stadionu, na kterém hrají domácí zápasy fotbaloví Bohemians. Ďolíček bude Prahu stát 121 milionů korun, zbytek do kupní ceny 134 milionů doplatí klub.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Bohemians, (Ďolíček)

Stadion Bohemians, (Ďolíček) | Foto: Filip Jandourek

Pro návrh na odkup stadionu v Ďolíčku hlasovalo 56 zastupitelů, nikdo nebyl proti, dva se zdrželi. Praha dá na odkup stadionu od společnosti Bohemians real 121 milionů korun. Majitel požaduje 134 milionů korun s tím, že zaplatí daň z převodu nemovitosti.

„Je to pro nás určitě velké vítězství, teď jsme ještě ve strašné euforii. Určitě budeme muset poděkovat hodně lidem, kteří kolem toho běhali a prosazovali to. Hlavně je zajištěna budoucnost první ligy v Ďolíčku pro náš klub,“ řekl ředitel Bohemians Darek Jakubowicz.

Rozdíl mezi částkou schválenou zastupitelstvem a kupní cenou se zavázal doplatit klub Bohemians Praha 1905, který má stadion získat do dlouhodobého pronájmu. „Nájemní smlouva už by měla být formalita,“ věří funkcionář.

Hlasování předcházela více než dvouhodinová debata zastupitelů. Reprezentanti stran napříč spektrem se ale postupně shodli, že stadion, který byl otevřen před 84 lety, je vhodnou investicí.

„Ďolíček je takové komunitní centrum. Setkávají se lidé různého zaměření a různého vzdělání. Nepominutelná je i hodnota parcel,“ připomněl křesťanský demokrat Jan Wolf.

„Někdo v minulosti z neumětelství, neschopnosti nebo prospěchářství zavinil stav, který dnes musíme řešit. I my rok a půl přešlapujeme na místě,“ dodal Petr Bříza, zastupitel za TOP 09 a bývalý hokejový brankář.

Demonstrace fanoušků Bohemians 1905 před pražským magistrátem | Foto: Jan Charvát

„Odložte dnes politikaření a nenechte propadnout úsilí lidí a jejich peněz. Město nedává peníze do neznáma, nekupuje akcie, ale nemovitost," vyzval zastupitele většinový majitel klubu Dariusz Jakubowicz.

Zasedání zastupitelstva od rána sledovali napjatí fanoušci klubu, kterému právě kvůli chybějící nájemní smlouvě hrozí ztráta licence pro profesionální soutěže. Přes sto je jich sešlo už ráno na zahájení zasedání. Odpoledne pak příznivci klubu kompletně zaplnili místa pro veřejnost i přilehlé prostory radnice.

„Bohemka ve Vršovicích existuje už 120 let. V roce 1932 pan Danner nechal za své peníze postavit stadion za své peníze. V divokých 90. letech byl stadion oddělen od klubu a pozdějším vlastníkům už nešlo o klub ale o pozemek," řekl zastupitelům herec Ivan Trojan.

„Sportoviště se dá spolu s Grébovkou spojit v oázu míru, klidu a pohody,“ navrhl zastupitelům herec, který se aktivně angažuje v Družstvu fanoušků Bohemians. „26 stadionů z 31 z první a druhé ligy je vlastněno městy,“ upozornil před tím, než zastupitelé učinili podstatný krok tomu, aby městských stadionů bylo už 27.

Ďolíček - stadion fotbalového klubu Bohemians Praha 1905 | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme