Praha musí IDS za Blanku zaplatit 183 milionů, rozhodl soud

Praha musí společnosti Inženýring dopravních staveb (IDS) zaplatit za práce na tunelovém komplexu Blanka 169 milionů korun plus 14 milionů na úrocích, tedy celkem 183 milionů korun. Po několika měsících o tom dnes rozhodli arbitři. IDS původně žádala 305 milionů. Jde o dluhy za správu stavby do zhruba poloviny loňského roku. Obě strany budou dál řešit sporné faktury do současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Magistrát původně uváděl výši 169 milionů korun plus sedm milionů úroků, na odpolední tiskové konferenci ale upřesnil, že úroky budou 13,9 milionu korun.

„Mrzí mě, že je částka takto vysoká, ale jiný prostor pro vypořádání než cestou arbitráže nebyl,“ řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodčí soud určil, že Praha musí firmě IDS za dozor na stavbě tunelu Blanka zaplatit 183 milionů korun. Více Jan Charvát

„Na druhou stranu bude Praha muset zaplatit méně, než IDS původně žádala,“ doplnil Dolínek. Podle magistrátu takto soud rozhodl kvůli nesprávným posudkům, které předkládala společnost IDS.

IDS je podle mluvčího Pavla Kočiše s rozsudkem spokojena. „Jde o finanční i morální satisfakci,“ uvedl Kočiš. Soud podle něj otevřel cestu k vypořádání dalších nároků, které vyplývají z rozšířených smluv s Prahou.

„Z rozhodnutí soudu plyne povinnost Prahy uzavřít s IDS řádnou smlouvu o výkonu funkce správce stavby za odměnu, jejíž výše vyplývá z nálezu,“ napsal Kočiš v tiskové zprávě. Firma si chce vedle přiznané částky a úroků nárokovat i vícepráce.

Tunel by se měl otevřít 20. září

Společnost IDS, která dohlíží na stavbu Blanky, kvůli dluhu na konci loňského roku pohrozila, že ze stavby odejde. Hrozbu odvolala, ale původně požadovaných 150 milionů zvýšila na více než dvojnásobek.

Rozhodčí soud v únoru rozhodl, že IDS má na peníze nárok, částku ale nestanovil. Zároveň dal protistranám možnost najít smírnou cestu, to se ale tehdy nepodařilo.

Problematický tunel Blanka bez napojení na Strahovský tunel vyjde na 37 miliard. Dopravní stavba, která je součástí městského okruhu, by se po opakovaných odkladech měla otevřít 20. září.

Rozhodčí soud už řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav, kdy šlo o částky v řádu miliard korun.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme