Praha připravuje tendr na svoz odpadu za 13 miliard korun

Hlavní město chystá desetiletý tendr na svoz odpadu za zhruba 13 miliard korun. Jeho příprava potrvá několik měsíců, služby proto zajistí až do poloviny roku 2016 stávající dodavatelé. Město jim bez výběrových řízení prodlouží smlouvy za stovky milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto)

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rada hlavního města se zakázkami na svoz odpadu bude zřejmě zabývat na svém pátečním mimořádném jednání.

Praha má se svozem odpadu problémy dlouhodobě. Smlouva s Pražskými službami skončila už před několika lety a město ji od té doby opakovaně prodlužovalo.

Stejně jako smlouvy s dalšími subdodavateli. Ty teď chce město prodloužit znovu o 18 měsíců. Za podobný postup při zadávání zakázek přitom čelí obžalobě deset bývalých radních v kauze opencard.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě tendru na svoz pražského odpadu mluvil výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka

Výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka vítá, že se město rozhodlo vyhlásit veřejnou soutěž. Méně se mu líbí její načasování.

„Myslím si, že je potřeba to udělat co nejdříve, aby se Praha nedostala do nějakého rozporu se zákonem kvůli tomu, že je příliš dlouho držen současný stav bez výběrového řízení,“ vysvětluje.

„Dát zajišťování služeb vítězi tendru je nejbezpečnější – z hlediska nákladů občanů Prahy, z hlediska politické reprezentace Prahy. Je to zkrátka tržní prostředí a zkušenosti ukazují, že to je nejefektivnější,“ dodává Havelka s tím, že odpadových firem je v Česku poměrně dost.

Veronika Sedláčková, Edita Valentová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme